Discgolfbana i sjukhusparken

Nu har den fina sjukhusparken vid Danderyds sjukhus fått tillskott av en discgolfbana med tre korgar. Var finns den och hur gör jag om jag vill spela kanske du undrar?

Discgolf, tidigare känt som frisbeegolf, påminner om vanlig golf. Man kastar en disc från en tee (startplats) i riktning mot korgen, med målet att få discen att landa i korgen efter så få kast som möjligt. Uppsatta skyltar markerar tee. Den nya banan med tre korgar startar vid fotbollsplanen mellan stora personalparkeringen och Edsviken.

Olle Hillborg som jobbar på Danderyds sjukhus är en inbiten discgolfspelare och har till och med byggt en egen discgolfbana vid sin stuga på Gotland. Han såg potentialen till discgolf i grönområdena kring sjukhuset. Efter klartecken från sin chef och positivt gehör från Danderyds sjukhus idrottsförening och Locum blev det klart att i samarbete anlägga en discgolfbana med tre korgar.

Olof Hillborg vid en korg för discgolf vid Danderyds sjukhus.
Bild: Olle Hillborg

– Discgolf är en enkel och tillgänglig aktivitet. Det krävs endast en disc och en bana som här, en perfekt paus på lunchen eller i anslutning till jobbet. Första hålet är 73 meter, andra 65 meter och tredje 50 meter. Men det går självklart bra att improvisera ihop en egen bana eller bara träna puttar vid en korg, berättar Olle.

Reglerna är enkla. Sporten går ut på att kasta så få kast som möjligt mellan startplatsen och korgen. Olika discar är anpassade för olika typer av kast, men för den som inte är proffs fungerar det alldeles utmärkt att använda samma disc till hela banan.

Annika Ståhl, Olle Hillborg och Magnus Alfredsson kastar discar mot en disckorg.
Bild: Annika Ståhl, Olle Hillborg och Magnus Alfredsson testar discgolfbanan.

Det är fritt fram att spela när som helst med egna discar. Om du inte har någon egen disc kan du låna hos DS Hälsa vid personalgymmet Lyftet. Kom förbi eller hör av dig via telefon eller mejl, säger Annika Stål från DS Hälsa.

Korg på discgolfbana med utsikt mot Edsviken vid Danderyds sjukhus.
Bild: En av de tre korgarna med fint läge i sjukhusparken.

Skylt vid start för discgolfbana vid Danderyds sjukhus.
Bild: Starten för första korgen.

För två år sedan byggde vi ett utegym och det är roligt att vi i samarbete med sjukhuset nu kan fortsätta utveckla utbudet av aktiviteter i utomhusmiljön. Danderyds sjukhus har verkligen ett fint läge med närhet till härliga grönområden och vatten, avslutar Magnus Alfredsson, förvaltare på Locum.

Publicerad: 8 oktober 2024