Ett stort lyft för dialysen
Efter 25 år i samma lokaler fanns det behov av renovering hos dialysmottagningen. Det fanns också ett behov av fler avskilda vårdplatser där övervakning av varje patient fortfarande var möjlig. Arbetsmiljön och förvaringsmöjligheterna var inte heller optimala. Frågan var hur en så pass omfattande renovering skulle gå till hos en verksamhet som tar emot svårt sjuka patienter årets alla dagar, utan att behöva stänga?
På dialysmottagningen vid Danderyds sjukhus finns två salar för dialysbehandling med 12 vårdplatser i varje sal. Här behandlas patienter med njursvikt som behöver regelbunden bloddialys. Patienterna är ofta svårt multisjuka och äldre.
– Vi trodde först det var omöjligt att genomföra byggprojektet under pågående drift, men det har gått hur bra som helst. Vi har stängt av en sida av lokalen i taget och använt den andra sidan. Det innebär att vi behövt minska antalet patienter tillfälligt, men aldrig behövt stänga verksamheten, berättar Yvonne Axelsson, Vårdenhetschef på Hemodialysmottagningen.
Vad innebär förändringarna i lokalerna för vården?
– Den största vinsten är att vi fått ett enkelrum per sal. Det finns fyra enkelrum sedan tidigare, men tillskottet med två nya enkelrum inne i salarna är mycket värdefullt. Att få dialys är livsavgörande för våra patienter och enkelrum behövs för att undvika smittor och hantera svårt sjuka patienter.
Vilka är de främsta fördelarna för personalen?
– Arbetsmiljön har förbättrats. Det finns nu bättre förvaringsmöjligheter i den nya disken och i fristående lådor. Tidigare behövde vi nästan krypa på golvet för att hämta saker i vissa skåp. Nu har vi i stället stora lådor som ger betydligt bättre ergonomi och gör att olika ytor lättare kan hållas rena med färre saker framme. Elkontakterna är bättre placerad och det är över lag väldigt fräscht och fint. Dessutom har vi fått höj- och sänkbara skrivbord, berättar Tarane och Eva som arbetar på dialysmottagningen.
Bild: Eva Olivarez, Tarane Najafian och Yvonne Axelsson.
Verksamheten flyttade in i nuvarande lokaler 2000 och tar i genomsnitt emot 12 000 per år. De hade gärna flyttat in i nya lokaler, men när det inte var möjligt insåg de att en renovering av befintliga lokaler var ett måste. Inför renoveringen har det funnits en del oro bland personalen till exempel oro för stök och buller och att det skulle bli svårjobbat under tiden.
Byggprojektet har pågått 8 veckor per sal, totalt 16 veckor. Och tidplanen har hållits. Det kvarstår några mindre kompletterande arbeten men det är ingenting som stör vården.
Bild: Marie Rytting, Tarane Najafian, Eva Olivarez och Yvonne Axelsson.
– Förutom nya enskilda enkelrum och förbättrad förvaring har vi under ombyggnationen också dragit om all el, bytt ut belysningen till energieffektiv LED, renoverat ytskikten och satt in nya handfat, säger Locums fastighetsförvaltare Marie Rytting.
Hur tycker ni att projektet har fungerat?
– Det har varit påfrestande både för patienter och personal för vi har fått ändra verksamhetstiderna, med mer jobb på kvällar och helger, men det har fungerat bättre än vad vi kunde föreställa oss, avslutar Yvonne Axelsson.
Under projektets gång har Locum haft pulsmöten på plats med verksamheten en gång i veckan med information om vad som händer den närmaste tiden och möjlighet att svara på frågor. En person från lokalförsörjningen på Danderyds sjukhus har ofta deltagit på mötena och projektet har varit ett bra samarbete mellan dialysen, Locum och lokalförsörjningen på Danderyds sjukhus.