Ny vårdbyggnad i Danderyd

En ny modern vårdbyggnad blir verklighet vid Danderyds sjukhus. Byggprojektet pågår för fullt. På denna sida kan du ta del av information om byggnaden och vad som är aktuellt i byggprojektet just nu. Sist på sidan finns kontaktuppgifter för frågor och mer information.

Vad bygger vi?

Den nya vårdbyggnaden vid Danderyds sjukhus, byggnad 61, ingår som en del av den långsiktiga planen för modernisering av vårdavdelningar och mottagningar. 

Byggnaden kommer att inrymma vårdavdelningar med 30 vårdplatser per avdelning fördelat på en- och tvåpatientsrum och en intermediärvårdsavdelning. Totalt blir det 170 vårdplatser och 12 IMA-platser. Det kommer också finnas mottagningsverksamhet för akuten, kirurgen, endoskopi, ortopedi, inskrivning samt njurcentrum och stödfunktioner till akutvårdsbyggnaden.

Byggnaden på 33 900 kvadratmeter och 14 våningar uppförs direkt väster om akutvårdsbyggnaden och får en helikopterflygplats på taket.

By61 Huvudvy dag utan solceller 200220.jpg
Illustration: Carlstedt arkitekter/CF Møller (bilden motsvarar inte exakt byggnadens slutliga utformning)

Målsättningen i projektet är en flexibel byggnad som ska innehålla generiska vårdavdelningar och mottagningar där verksamhetsinnehåll över tid ska kunna förändras utan att kräva större ombyggnationer.

Övergripande milstolpar för projektet:

  • December 2018 - inriktningsbeslut fattat i Regionfullmäktige
  • Maj 2020 -  beslut i Locums styrelse och Fastighets- och servicenämnden att förorda genomförandebeslut i Regionstyrelsen och Regionfullmäktige
  • November 2020 - genomförandebeslut fattat i Regionfullmäktige 
  • Under 2025 - byggnaden lämnas över till Danderyds sjukhus AB

Aktuellt - december 2024

Vi är inne i slutspurten av byggprojektet ny vårdbyggnad.

Under vecka 50 var det dags att fira att 13 entreprenader nu är godkända. Den sista besiktningen genomförs i januari.  

20 december uppnår vi ytterligare en milstolpe, särskilt efterlängtad av alla som arbetar på sjukhusområdet. Då öppnar vi nämligen hela Ryggradsvägen för personal och den ordinarie vägen till stora personalparkeringen. Därmed behöver man inte längre köra via den tillfälliga vägen över ängen. Läs mer här.

17 december hade projektet besök av Locums samverkansråd för fysisk tillgänglighet. Gruppen är en värdefull källa till kunskap kopplat till funktionsnedsattas behov. I det här projektet har vi haft hjälp av representanter från samverkansrådet sedan 2018. Här finns bilder och mer information om besöket.


Mikael Trautmann berättade i oktober om vad som då var fokus i projektet. 

– Byggnaden är i princip färdig. Det som pågår vad gäller byggnadsarbeten är i grova drag hantering av avvikelser och mindre kompletteringsarbeten. Utomhus pågår finplanering för fullt, vilket innebär markarbeten runt byggnaden, som gångytor, vägar, parkeringar och planteringar, berättar Mikael, Locums projektledare.

Mikael Trautmann
Bild: Mikael Trautmann, oktober 2024.

– Vi arbetar också intensivt med driftsättning och injustering av tekniska system, samordnade kontroller, besiktningar, utbildningar, granskning och färdigställande av slutdokumentation, och förberedelser inför slutsamråd med kommunen. Allt för att vi ska kunna slutbesikta byggnaden i december och överlämna till verksamheten och Locums förvaltning i januari.

– Kort sagt har huvudfokus nu skiftat från att färdigställa invändiga byggnadsarbeten till att slutföra, testa och förbereda inför överlämning. Arbetet är fortsatt intensivt, men på ett annat sätt än tidigare, avslutar Mikael.


Välkommen till den nya helikopterflygplatsen

Häng med till helikopterflygplatsen på plan 13. Vad är speciellt med att bygga en helikopterflygplats? Vad blir skillnaden för patienten med landning uppe på taket i stället för på marken? I filmen träffar du Lennart Samuelsson från Locum och Novid Goudarzi från Danderyds sjukhus som ger intressanta fakta om helikopterflygplatsen och dessutom bjuds det på pampig utsikt.

 

Nyfiken att titta in på plan 2, 3, 4 och 5 träffa representater från Njurmedicin, endoskopimottagningen, IMA och POC? Filmer från de våningsplanen och verksamheterna finns under "Mer information" längst ner på sidan.


Finplaneringen pågår sedan april 2024. Det innebär bland annat arbeten utomhus med gångvägar, planteringsytor och vägar, arbeten som periodvis kan påverka dig som arbetar i närheten av byggnaden och rör dig i området. Under hösten har vi också planterat en hel del träd och buskar. Innergården mellan akutvårdsbyggnaden, nya vårdbyggnaden, hus 20 och 59 iordningsställs med planteringar och bänkar. När innergården är klar blir den tillgänglig för all personal på sjukhuset.

Arbete med att färdigställa innergård mellan byggnader vid Danderyds sjukhus.

Du kan läsa mer om vad som händer och har hänt i projektet under "Mer information" längst ner på sidan. Och följ oss gärna på sociala medier.


Tillsammans har vi byggt en ny vårdbyggnad

14 september hade Locum möjlighet att bjuda in ett antal personer som jobbar i eller har jobbat i projektet på en rundvandring, för att se delar av byggnaden invändigt. 

Torunn Skoglund och konstnär Magdalena  Nilsson tittar på konstmaterial under öppet hus vid ny vårdbyggnad.
Bild: Torunn Skoglund från kulturförvaltningen med konstnär Magdalena Nilsson.

Förutom att se delar av plan 2, 7 och 13 – inklusive den pampiga utsikten - var det möjligt att träffa representanter från Locum, Danderyds sjukhus och kulturförvaltning och lära sig mer om byggprojektet, vården i byggnaden och den planerade konsten i huset. Till mer information och bilder från rundvandringen.


Den viktiga överlämningen

I december 2024 är planen att slutbesiktiga den nya vårdbyggnaden vid Danderyds sjukhus och i januari lämnas den över från Locums projektorganisation till förvaltningsorganisationen och hyresgästen. Det är inte något som sker snabbt eller genom en bock i en checklista. Överlämning är ett arbete som förbereds under lång tid för att bli bra för alla inblandade och ge en god grund till en långsiktig och hållbar drift och nyttjande av byggnaden.

Vicky Lau och Sara Hultberg vid byggarbetsplats vid Danderyds sjukhus.
Bild: Vicky Lau, projektchef och Sara Hultberg, fastighetsförvaltare.

Här får vi veta vad överlämningsarbetet innebär och ta del av några framgångsfaktorer.


Alla ska kunna vistas här

I våra byggnader ska alla kunna vistas, ung, gammal, kort, lång, med eller utan funktionsnedsättning. För att säkra det är arbetet med den fysiska tillgängligheten väldigt viktig när vi bygger nytt eller bygger om. Inom Locum har vi en specialist dedikerad för detta, Anna Bergqvist.

AnnaB_webb2.jpg
Bild: Anna Bergqvist, specialist tillgänglighet

Här berättar Anna om hennes arbete i det pågående byggprojektet ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus.


En man som håller en mobiltelefon.

Det digitala projektet

Ta del av vad vi menar med det digitala projektet, fördelar vi ser och hur vi nyttjar det.

Exempel och fördelar

 

Mikael Lindhe i gul varseljacka och hjälm.

Vi bygger vårdbyggnaden

Det behövs en bredd av roller och kompetenser i ett så omfattande byggprojekt. Träffa några av oss i projektet.

Olika roller i projektet

Pågående och kommande arbeten

Se siffrorna i bilden och punkterna nedan för förklaring av pågående och kommande arbeten (klicka här för större bild).

Omgivningspåverkan_by61_241008.PNG

Pågående och kommande arbeten

  1. Finplanering innergård (Q4 -24).
  2. Återställning lastintag och finplanering (Q4 -24).
  3. Logistikyta By61 (-Q2 -25).
  4. Byggetablering i By32 (-Q3 -25).
  5. Schakt för dagvattenmagasin och anläggning parkeringsplatser (-Q2 -25).
  6. Byggtrafik via stora personalparkeringen (-Q2 -25).
  7. Återställning/finplanering (Q4 -24).

Senast reviderad 2024-10-08.


Störningar

» En checkpoint finns för byggtrafik till nya vårdbyggnaden i syfte att säkra att byggtrafiken inte hindrar ambulanser eller godstransporter. Mer information.


Håll dig uppdaterad! 

Mer information om den nya vårdbyggnaden och relaterade arbeten kommuniceras löpande i olika forum och kanaler beroende på typ av information och vem som påverkas. För vårdpersonal är Locums nyhetsbrev, DSnet (för anställda på DSAB) och denna webbsida centrala kanaler. Projektet har löpande dialog med berörda verksamheter. 

Vill du veta mer eller har frågor? 

Om du har frågor eller funderingar vänligen mejla dessa till dsby61.locum@regionstockholm.se

Är du intresserad av ett studiebesök?

Vi kommer att på sikt ta emot studiebesök i den mån som är möjligt utifrån projektets arbetsintensitet och produktionsplanering. Vid intresse skicka in din förfrågan via denna länk så återkommer vi och ger besked om ett besök är möjligt och när.

Kontaktpersoner för projektet:

Vicky Lau, projektchef Locum: vicky.lau@regionstockholm.se, 08-123 170 36 
Mikael Trautmann, projektledare Locum: mikael.trautmann@regionstockholm.se, 08-123 171 86
Maria Sundsjöö, projektledare DSAB: maria.sundsjoo@regionstockholm.se, 08-123 585 44
David Lundgren, projektledare DSAB: david.lundgren@regionstockholm.se, 08-123 584 46

Om projektet

Start
Planerat slutdatum
Under 2025
Projektledare
Mikael Trautmann Projektområde Danderyd/Norrtälje
Laddar...