Träffa omvårdnadschef Erik och sjuksköterskan Lena

Träffa omvårdnadschef Erik Vennberg och sjuksköterskan och projektledaren Lena Klasén. De berättar om sina roller i akutenprojektet och fördelarna med de nya lokalerna.

Erik_Vennberg_Lena_Klasen_2_750px.jpg

Bildtext. Erik Vennberg, omvårdnadschef och Lena Klasén, sjuksköterska och projektledare arbetar med den nya akutmottagningen för vuxna. 

Förberedelser pågår för fullt inför flytten in på den nya akutmottagningen för vuxna på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Lena Klasén är sjuksköterska och projektledare och har arbetet länge på akutmottagningen på sjukhuset. Hon har även varit med från start i akutenprojektet för att skapa ändamålsenliga lokaler. Tillsammans arbetar hon med Erik Vennberg som är omvårdnadschef på akutmottagningen och även ansvarig för flytten in på den nya akutmottagningen.

Berätta om er roll i projektet och vad som är mest spännande och utmanande för er?

Lena: Jag har varit med i projektet sedan dess tidiga faser, och mitt fokus har skiftat från att få ändamålsenliga lokaler till att nu se till att de fungerar optimalt för både personal och patienter. Utmaningen ligger i att flytta en pågående verksamhet samtidigt som vi upprätthåller akutvården.

Erik: Som omvårdnadschef och ansvarig för flytten är mitt huvudansvar att se till att övergången från den gamla akutmottagningen till den nya blir så smidig som möjligt. Det innebär bland annat att förbereda så att medicinteknisk utrustning och material finns på plats, utbildning av personalen, implementera nya arbetssätt och se till att personalen hittar i de nya lokalerna. Utmaningen är att personalen ska gå från den gamla mottagningen direkt till den nya och börja arbeta. Det finns begränsad tid att ”lära känna” de nya lokalerna.

För mig är det helt nytt att ha samarbete med andra discipliner som konst och arkitektur. Det är spännande att lära sig nya saker, inte bara om vården utan även om flöden och andra områden.

Vilka är fördelarna med den nya akutmottagningen från ett vårdperspektiv?

Lena: De nya lokalerna ger oss möjlighet att förbättra flödena, med närmare tillgång till operation och röntgen. Dessutom kommer vi vara närmare till MIMA och IVA, vilket underlättar vården av svårt sjuka patienter. Både personal och patienter kommer att uppleva de nya lokalerna som mycket trevligare.

Erik: De nuvarande lokalerna är trånga och gamla, och arbetsplatserna är inte funktionella. Med de nya lokalerna förväntar vi oss en betydligt bättre arbetsmiljö med mer utrymme runt patienterna. Vi får också ökad kapacitet med större akutrum och fler övervakningsplatser, vilket kommer göra vår vård mer säker.

Implementerar ni några nya funktioner, arbetssätt eller annat som ni kan berätta om?

Lena: Vi har lärt oss mycket från hanteringen av Covid-19, särskilt när det gäller att minimera smittspridningen. Nu försöker vi implementera dessa lärdomar genom att ha generiska och minimala utrustningar inne på patientrummen. Dessutom arbetar vi med nya arbetssätt som är kompatibla med de nya lokalerna.

Hur går en flytt av den här typen av verksamhet till?

Erik: Att flytta en akutmottagning är en omfattande process och påverkar hela sjukhuset. Vi inventerar nu allt material och utrustning, skapar översiktsbilder och förbereder personalen genom utbildning. Det är en stor utmaning att flytta under pågående verksamhet, och vi har studerat andra sjukhus för att inte missa några detaljer.

Vad ser ni mest fram emot nu?

Lena: Det ska bli jättespännande att se om lokalerna fungerar som vi tänkt. Att vara med och planera på papper och sedan se det verkställt är både utmanande och roligt.

Erik: Vi är mitt i inventeringsprocessen och förbereder oss för den stora dagen. Vi ser verkligen fram emot att äntligen kunna ta steget in i de nya lokalerna och skapa en bättre vårdmiljö för både personal och patienter.

Se bilder från ombyggnationen>>

Till akutens projektsida>>