Träffa VVS-specialist Veronique

Träffa VVS-specialist Veronique Maussier. Hon berättar om sin roll i akutenprojektet, utmaningar och vad som är extra spännande.

Veronique Maussier 750px.jpg

Bildtext. Veronique Maussier är VVS-specialist på Locum. 

Det är stora mängder energi och resurser som flödar in i sjukhusets komplexa VVS-installationer som är byggda för att vara funktionella, ha lång hållbarhet och vara så driftsäkra att verksamheten aldrig äventyras. Det ska helt enkelt fungera effektivt och tryggt dygnet runt.

Berätta om din roll i projektet?

Som VVS-ingenjör och specialist på Locum stöttar jag våra projektledare och VVS-konsulter i frågor inom kyla, värme, sanitet och ventilation. Min roll handlar ofta om att omvandla vårdens ord och behov till siffror och vetenskapliga fakta. Detta för att vi och våra VVS-konsulter ska kunna konstruera och styra alla VVS-installationer som behövs för de olika rum som finns på den nya vuxenakutmottagningen.

I byggprojekt så tittar jag övergripande på hela sjukhusets VVS-installationer och ser akutmottagningen som en del av helheten. Det gör jag så att vi till exempel bibehåller principen på en befintlig kylinstallation eller kompletterar en installation som samspelar fint med övriga delar av sjukhuset. För att hålla ihop helheten inom mitt expertområde handlar det om att behålla ett helikopterperspektiv och kunna zooma in på detaljnivå. Jag ser även över att installationerna möter våra energimål och robusthet oavsett driftförhållanden som vinter och sommar. Jag arbetar nära våra energicontrollers och hållbarhetsavdelning med fokus på att återvinna så mycket energi som möjligt.

Jag säkerställer också att projektet följer våra styrande dokument gällande VVS. I det här projektet har vi till exempel behövt komplettera och förtydliga kraven på inomhusklimatet under sommar- och vintertid. Behovet av ventilation, kyla och värme i de olika rummen på vuxenakutmottagningen varierar mycket. För att inte slösa med energi när behovet är lågt men ändå få ett bra inomhusklimat när det behövs, har vi valt individuell reglering. 

Vilka är de främsta utmaningarna?

Vi specialister arbetar med många sjukhus och projekt samtidigt. Vissa perioder är det ett mycket intensivt arbete i projektet. Utmaningen kan vara att jag inte riktigt kan planera min tid i projektet. Och ofta behövs snabba svar för att projektet ska kunna gå vidare.

Det är också en större utmaning med installationer i en ombyggnation som i det här projektet i stället för en nybyggnation. Akutmottagningens nya lokaler ligger mitt i sjukhuset och det är pågående verksamhet runtomkring vilket gör det lite extra komplicerat.

Varje byggprojekt har sina speciella förutsättningar. Det är viktigt att vi bygger hållbart och inte för mycket specifikt. Vi måste alltid lyfta blicken och se utifrån ett långt perspektiv. Verksamhetens behov och tekniken utvecklas hela tiden och vi vet att vi kommer att bygga om någon gång i framtiden.

Vad är extra spännande i ditt arbete?

Det som gör en akutmottagning spännande är att det inte finns några normala driftfall. Ibland är det mycket människor inne på mottagningen och ibland mindre oavsett säsong. Eftersom det inte är en vanlig vårdavdelning, utan en mottagning med speciella rum som exempelvis traumarum, så blir det större fokus på en bra och välfungerande inomhusmiljö. Det gör mitt arbete extra intressant.

Jag har varit med och byggt flera akutmottagningar på bland annat Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och St. Görans sjukhus. Det är intressant att se hur de olika installationerna görs på de olika mottagningarna. Det bidrar till en fördjupad kunskap och erfarenhet för min del som jag tar med mig in i nästa projekt.