Locum vill använda statistikkakor/cookies i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Om du inte klickar på "Ja, jag samtycker" sätts endast de kakor som är nödvändiga för att webben ska fungera.
För att möta det ökande vårdbehovet och förbättra arbetsmiljön för personalen bygger vi en ny mottagning till Barnakuten på Huddinge sjukhusområde.
Ombyggnationen syftar till att skapa moderna, ändamålsenliga lokaler som förbättrar vårdflödet och uppfyller kraven på patientsäkerhet och funktionalitet.
Barnakuten som är öppen dygnet runt tar emot patienter som söker själva, med remiss samt kommer med ambulans, ska dimensioneras för17 000 patienter per år.
2 akutrum med direktingång för patienter som kommer med ambulans, 1 procedurrum, 10 undersökningsrum, 2 undersökningsrum med separata entréer för patienter som behöver isoleras från övriga patienter, 3 övervakningsplatser kopplade till avdelningens ”nav” (arbetsstationer, ledning, reception), olika rum med stöd- och försörjningsfunktioner, 1 yttre väntrum och 2 inre väntrum, 1 visningsrum med anhörigrum och samtalsrum.
Utformningen av barnakutmottagningen utgår från att skapa en effektiv och trygg vårdmiljö med tydliga flöden för både patienter och personal. Patienten anländer via Ambulansgatan och går genom ett vindfång till det yttre väntrummet. Härifrån är receptionen direkt kopplad till arbetsstationer och ledning, vilka tillsammans med observationsrummet bildar ett centralt nav, eller "avdelningens hjärta". Runt detta nav finns mottagnings- och behandlingsrum samt två inre väntrum som ger en lugn och trygg miljö för väntande patienter. I nära anslutning till navet finns även två akutrum som har en direkt koppling till den befintliga ambulanshallen, vilket underlättar snabba insatser. En känslig zon med samtalsrum, anhörigrum och visningsrum är diskret placerad nära receptionen för att erbjuda avskildhet och värdighet i svåra situationer.
Grönt har valts som identitetsfärg eftersom det associeras med naturen och har en lugnande effekt. Den gröna färgen kan hjälpa barn att känna sig tryggare och minska känslor av stress och oro hos anhöriga. Flera studier visar att gröna nyanser skapar en harmonisk atmosfär och uppfattas också som lekfulla, vilket är särskilt passande i miljöer för barn.
Starka gröna fondväggar i väntrummen, tillsammans med strategiskt placerade temaväggar och formskurna väggskydd i olika nyanser av grönt, bidrar till en tydlig identitet och underlättar orienteringen. Vägledande ljusgröna väggar har samordnats med den linjära belysningen för att ytterligare stärka avdelningens navigering. Mottagningsrummen pryds med gröna toner som skapar en fräsch och modern atmosfär.
Personalmiljöerna är utformade för att stödja arbetsflödet med fokus på funktionalitet och visuell kontakt med patientområdena. De blå nyanserna ger en mer formell och professionell atmosfär jämfört med de gröna, lekfulla tonerna i patientmiljöerna. No-go-zoner, såsom stödfunktionerna och akutkorridoren, är medvetet neutrala och kliniska, för att avskärma dessa områden från patienter och ge en tydlig signal om att de är reserverade för personalen.