Närakutens nya lokaler

För att möta det ökande vårdbehovet och förbättra arbetsmiljön för personalen bygger vi en ny mottagning till Närakuten på Huddinge sjukhusområde.

 

Möt Linn och Mårten - få en inblick i Närakutens nya lokaler

Linn Oskarsson, biträdande enhetschef på Närakuten, och läkaren Mårten Olsson berättar om de nya funktionerna och förbättringarna i Närakutens nya lokaler – och vad de ser mest fram emot för att ge en ännu bättre upplevelse för patienterna. 

Närakutens nya lokaler består av:

Stor entréyta med reception, väntrum vuxna och separat väntrum för barn, 1 undersökningsrum med separat entré för infektionskänsliga/smittade patienter, 2 undersökningsrum triage, 8 mottagningsrum, 2 behandlingsrum, 1 akut behandlingsrum, 1 gipsrum, olika rum med stöd- och försörjningsfunktioner, 1 administrativ del med expeditioner och andra personalbundna lokaler.


Färger och materialval på Närakuten

Närakutmottagningen är utformad för att skapa en effektiv och trygg vårdmiljö som möter både patienternas och personalens behov. Patienterna anländer via Ambulansgatan och går genom ett vindfång in i ett stort och öppet väntrum. Här finns en stor reception, strategiskt placerad för att skydda patientsäkerheten samtidigt som den ger personalen god översikt över hela entrézonen. För att skapa en barnvänlig atmosfär finns även ett särskilt väntrum för barn. Från väntrummet leds patienterna genom triage till mottagningsrum, behandlingsrum och provtagningsområde.

Den administrativa zonen, som omfattar expeditioner, konferens- och uppehållsrum, är utformad för att stödja personalens arbete och skapa en funktionell arbetsmiljö där de kan fokusera på sina uppgifter. Genom att separera patient- och administrationsområdena främjas både effektivitet och integritet, vilket är avgörande för en välfungerande närakutmottagning.

Blått har valts som Närakutens identitetsfärg för att den förknippas med kompetens och pålitlighet. I en stressfylld miljö som en närakutmottagning kan blå nyanser bidra till att lugna patienter och minska nivåerna av ångest. Dessutom anses blått vara en färg som främjar koncentration och mental skärpa, vilket är av stor vikt för personalens fokus och effektivitet i akuta vårdsituationer där snabba och korrekta beslut behöver fattas.

Patientmiljöer

Väntrummet och korridorändarna pryds av starka blå nyanser. I den inre korridoren avspeglar sig entrézonen som ett svagare avtryck av avdelningens identitetskulör. Den ljusblågrå färgen på den inre korridoren vägledar patienterna till mottagnings- och behandlingsrum, där den vägg som syns när dörren står öppen målas i en ljusblå nyans. Dörrarna som används av besökare och patienter är målade i en mörkgrå kulör, med svarta karmar och foder som tydligt kontrasterar mot väggen.

Personalmiljöer

Den administrativa delen har gestaltats för att vara funktionell och trevlig, med blågråa fondväggar och inslag av ljust trä som skapar en varm atmosfär. Konferens- och personalrummet har ljusgrågröna väggar och gröna accentväggar. Den fasta inredningen i grågrönt och trälaminat ger pentryt ett modernt och fräscht utseende.

BANA fasad_750px.png

Fasad mot Ambulansgatan

Det nuvarande entréområdet mot Ambulansgatan påverkas också av ombyggnationen. Huvudentréerna, entréer vid smittorisk och fönsterpartier kommer att perforera fasaden.

Den nya fasadutformningen inspireras av den befintliga betongfasaden med tydliga horisontella linjer och ett spel av förskjutna vertikala plattor. Fasadplattornas färger speglar de två verksamheternas invändiga identitetskulörer. De ljusa nyanser av grönt och blått har valts för att uppfylla kontrastkraven mot huvudentrédörrarna, som följer Huddinges gestaltningsprincip (mörkgrå glasade stålpartier). Övriga dörrar och fönsterpartier i fasaden mot Ambulansgatan har samma kulör som fasadplattorna intill för att smälta in och inte distrahera från huvudingångarna.

Bildspel - se illustrationer på Närakutens nya lokaler

Laddar...