Armatur med cirkulär livscykel
Ny takbelysning i återvunnet material har installerats på Huddinge sjukhusområde. The waste is the win.
Bildtext: Ny återvinningsbar armatur i taket på plan 5 i byggnad C1 och C2, Huddinge sjukhusområde.
I taket på Huddinge sjukhusområde har vi installerat 240 nya takarmaturer gjorda av nästan hundra procent återvinningsbara material i papp, endast bländskyddet i armaturen är i plast. Pappen är tillverkad av svenskt naturfiber och återvunnet material. Nittio procent av armaturen kan återvinnas till nytt material och resterande del kan återvinnas till energi, exempelvis fjärrvärme till hushåll.
– Kartongen som armaturen ligger i ser ungefär ut som en mindre pizzakartong. Det är en stor fördel både vid frakt och installation eftersom vikten på armaturerna har minskat rejält. Det finns inga plastdetaljer eller bylsiga emballage utan enbart återvinningsbar wellpapp kvar när vi installerat armaturerna. Det underlättar både vårt arbete och känns bra för miljön och framtiden, säger Urban Jönsson, projektledare på Huddinge sjukhusområde.
LED-belysningen i de nya armaturerna har en effekt på 29 watt vilket är mindre än hälften jämfört med de gamla som låg på 62 watt per armatur. Det ger en besparing på ungefär så mycket som tre villors förbrukning (ca 30 000kW/h) per år.
Att använda återvunnet material i produktionen av armaturerna ger en lägre energiförbrukning, ett minskat koldioxidutsläpp och således ett betydligt lägre klimatavtryck jämfört med exempelvis armaturer i plåt eller plast. En armatur med en cirkulär livscykel som förhoppningsvis kan återuppstå flera gånger. Kanske håller du den igen i framtiden, men då i form av en mjölkkartong?
Den nya belysningen sitter i taket på plan 5 i byggnad C1 och C2, Huddinge sjukhusområde.
Bildtext. Takarmaturen Multilume ReThink förpackad i en minimal pappkartong för minsta möjliga spill.