Bättre inomhusklimat med nya energieffektiva fönster

På Huddinge Sjukhusområde pågår renovering och byte av fönster i de huvudsakliga byggnaderna. Dessa fönster, många av dem originalfönster från sjukhusets byggnation, ersätts med moderna och energieffektiva alternativ.

Fonster_glasgång_Huddinge.jpg

Bildtext. Fönsterrenovering pågår i de allmänna glasgångarna på sjukhuset.

Med omkring 10 000 fönster på Huddinge sjukhus har ungefär fyrtio procent bytts ut hittills. Det har medfört en energiminskning på cirka 750 MWh vilket motsvarar årsbehovet för 37,5 normalstora svenska villor (en villa har en ungefärlig årsförbrukning på 20 000 kWh).

Ambitionen är att samtliga fönster ska bytas ut inom de kommande tio åren. Det görs för att sjukhuset ska bli mer energieffektivt och för att förbättra inomhusklimatet.

Genom att installera fönster med bland annat förbättrade energivärden kan vi minska energiförbrukningen och skapa en mer trivsam inomhusmiljö för patienter, personal och besökare, säger Sebastian Lukasiewicz projektledare på Locum.

Fönster inne på avdelningar byts successivt ut. Medan fönster i de allmänna glasgångarna som tar oss mellan huskropparna på sjukhuset renoveras. Och arbetet pågår för fullt. Ungefär 500 fönster av de 1250 som sitter i gångarna har renoverats idag. Renoveringen sker successivt från plan 8 ner till plan 3 och just nu pågår arbetet i glasgången mellan byggnad C1 och M2. Arbetet beräknas vara färdigt nu till sommaren.

Den beräknade minskningen av värmebehovet i glasgångarna för 2024 är cirka 20 MWh (årsförbrukningen för en normalstor villa). Den största reduceringen sker först under 2025 eftersom arbetet fortsätter att pågå under året.

Glasgångarna kan bli både väldigt varma och kalla under året. De nya fönstren skyddar mot solens strålar samtidigt som vi minskar värmebehovet under vintern. Det blir helt enkelt en bättre balans i inomhusmiljön, avslutar Sebastian.

För att ytterligare hålla en jämn energianvändning så är det bra om fönster på sjukhuset hålls stängda under sommaren, där kyla finns installerad. Då fungerar sjukhusets ventilation som bäst. Att ha öppna fönster kan jämföras med att köra en bil med luftkonditioneringen påslagen och samtidigt ha öppna fönster. Något som ger fel balans i temperatur och luftflöden.

Genom dessa åtgärder tar Huddinge Sjukhus ett steg närmare en mer hållbar och modern vårdmiljö, samtidigt som man säkerställer en bättre arbetsplats för alla som arbetar på och besöker sjukhuset.

Publicerad: 21 maj 2024