Ny MR på sjukhuset – första installationen i världen

En ny MR-kamera, den första i världen av sitt slag att användas kliniskt, har nu flyttat in på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Under våren har förberedelser gjorts på Huddinge sjukhusområde tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset och Siemens Healthineers, för att ta emot en ny MR-kamera på sjukhuset. Kameran som är den första i världen av sitt slag att användas kliniskt har flera fördelar som ger bättre bildkvalitet än någonsin tidigare.  

Det här är en ny generation klinisk 7 Tesla MR, den första installationen i världen med CE-märkning från fabrik. Den nya kameran möjliggör en markant förbättring av upplösningen som man kan uppnå i avbildningen i hjärnan. Den har bland annat Deep Learning-metoder för bildinsamlingen som gör att man kan nå mikroskopisk upplösning i bilderna, vilket är särskilt användbart vid MS, ALS och epilepsi, säger Tobias Granberg, Sektionschef Neuroradiolog, ME Neuroradiologi.

Camilla Mårtensson och Urban Jönsson är ansvariga projektledare från Locum och har arbetat med det förberedande arbetet i fastigheten inför MR-kamerans ankomst. Med en storlek på tre gånger tre meter och en vikt på hela 20 ton så behövde man se över både bärighet och konstruktion.

För att säkerställa bärigheten så behövde vi ta bort den befintliga MR-kameran och titta på konstruktionen under. Vi kunde glädjande konstatera att det skulle gå att ta emot den med en förstärkning av bjälklaget, säger Camilla.

Under bara tre månader har flera anpassningar utvändigt och invändigt gjorts inför ankomsten. För att kunna ta emot kameran så har fasaden in till avdelningen på innergården öppnats på tre olika platser och rulljalusier har monterats i öppningarna. Fyra meter höga betongpelare har sågats av och lyfts ut med hjälp av en minikran. Block av betong har sågats ur golvet och lyfts bort av en traktor eftersom MR-kameran behöver sänkas ner.

Vi har schaktat på innergården och lagt ut bärlager, packat och lagt ut stenmjöl och packat ytterligare på åttio meters längd och fem meters bredd. Sedan la vi ut fyrtio körplåtar ovanpå och allt detta är tvunget att vara helt i våg för att möjliggöra intransport av magneten som väger 17 ton, säger Bernt Eklund, från entreprenören BTH Bygg.

Invändigt har alla installationer anpassats, bland annat kyltillförsel eftersom kameran kräver mer kyla än den tidigare.

Även planlösningen i lokalerna har ändrats och vi har byggt ett nytt teknikrum, ett manöverrum och ett större undersökningsrum. Dessutom har vi satt upp en stålförstärkt vägg som begränsar magnetfältets utbredning, fortsätter Camilla.

Den 24 maj tog personal från både Locum, leverantören och kliniken emot kameran på sjukhuset. Arbetet med anpassningar och injusteringar fortsätter under försommaren. Kameran tas i bruk under sommaren.

2305240_red.jpg

Bildtext. Den nya MR-kameran 7 Tesla MR anländer till sjukhusområdet.

2305243.jpg

Bildtext. Magneten 7 Tesla MR lyfts av lastbilen för att transporteras in på sjukhuset. 

2405006.jpg

Bildtext. Magneten rullas in via innergården och vidare i den provisoriska öppningen i fasaden. 

2405009.jpg

Bildtext. Förberedelser inför att magneten ska placeras i mottagningsrummet.

2305242.jpg

Bildtext. Arbete pågår med att placera magneten i mottagningsrummet. 

Publicerad: 30 maj 2023
Laddar...