Invigning av nya lokaler för Hematologen och CAST öppenvård

Nyöppnade lokaler skapar bättre förutsättningar för vården på Hematologens och CAST öppenvård.

Eva_Helin_CastHematolog.jpg

Bildtext. Eva Martell, omvårdnadschef CAST och Helin Erdas, omvårdnadschef, Hematologen öppenvård.

I juni invigdes de nya lokalerna för Hematologens öppenvård och CAST öppenvård efter lite drygt ett år av byggande. De nya, större lokalerna har varit efterlängtade och fyller ett stort behov av att kunna ta emot fler patienter.  Mottagningarna har byggts enligt Framtidens Vårdmottagning (FVM), med ändamålsenliga rum för mottagning och dagvårdsverksamhet samt maximal flexibilitet.

På CAST följer vårdpersonalen upp patienter inför och efter allogen stamcellstransplantation och cellterapi. Målet och en stor del av den pågående förändringen är att öka andelen behandlingar som kan genomföras polikliniskt för att ytterligare minska den inneliggande tiden.

Lyftet av lokaler är nästan obeskrivbart. Vi har haft interimslösningar under flera år och senaste åren huserat i gamla förlossningens lokaler, där vi lyckades anpassa verksamheten utifrån den lokal som fanns. Ytorna var stora men anpassade för något helt annat. Det känns fantastiskt att nu ha permanenta lokaler som erbjuder fler mottagningsrum och behandlingsplatser, säger Eva Martell, omvårdnadschef på CAST.

IMG_5427.jpg

Nya ytskikt, harmoniska färger och ny konst pryder de större ytorna, som är anpassade efter vårdverksamheten. Fönster mot innergården ger läkarrummen ett naturligt ljusinsläpp över arbetsplatserna och bidrar till en tillfredsställande arbetsmiljö.

Våra lokaler ligger i markplan med en grön och blomstrande innergård utanför. Just idag ser jag kaninungar och småfåglar när jag tittar ut. Inredning, färger och konst smälter in på ett fantastiskt sätt. Tillsammans bidrar det till skön och harmonisk arbetsdag. En annan viktig aspekt är hygien och sekretess. Nu är det lättstädat och alla rum är isolerade så att man inte överhör ett samtal utanför en dörr, fortsätter Eva.

På hematologen vårdas patienter med blodcancer och blodsjukdomar. Här bedrivs diagnostik och behandling, inklusive stamcellstransplantationer.

Tidigare satt alla sjuksköterskor på dagvården på en stor expedition vilket inte var optimalt. Ibland var det svårt att hitta en ledig behandlingsplats vilket medförde att patienter fick stå och vänta. Nu har vi tre arbetsstationer på dagvården vilket sänker ljudnivån och medför ett lugn. En medarbetare sade redan efter första dagen i de nya lokalerna att arbetsmiljön är betydligt bättre, " det är som natt och dag", berättar Helin Erdas, omvårdnadschef på hematologen.

IMG_5388.jpg

Hematologens gamla lokaler var trånga och begränsade kapaciteten att ta emot fler patienter. Nu har patienterna egna rum och personalen har fått öppna behandlingstorg med en arbetsstation i mitten, vilket innebär en förbättrad övervakning av patienterna.

En annan stor förändring är att mottagningen och dagvården nu bor ihop.

Tidigare hade vi en central korridor mellan oss men det är vi glada att vi slipper. Att bo i gemensamma lokaler bidrar verkligen till en ökad gemenskap. Medarbetarna är så glada och positiva över våra nya lokaler, flytten kom inte en dag för tidigt! fortsätter Helin.

Även min medarbetargrupp har fått ny energi och är entusiastiska och glada att få vara med från början i våra nya lokaler. Det känns som att vi inte har mer att önska, säger Eva.

Både Helin och Eva är nöjda med hur projektet genomfördes och samarbetet med Locum.

Vi har fått det stöd vi behövde och kände oss trygga med samarbetet. Projektledarna och övriga kontaktpersoner har stöttat oss längs vägen och vi är mycket tacksamma för deras hjälp, avslutar Helin.

Det har varit en positiv upplevelse. Vi har känt oss hörda och våra behov har blivit tillgodosedda på bästa sätt. Vi är så glada och nöjda. Det här blir som en nystart för oss och våra medarbetare, och vi ser fram emot att fortsätta förbättra vården för våra patienter, avslutar Eva.

Bilder från invigningen av de nya lokalerna

Invigning_cast_hematologen.jpg

Bildtext. Eva Martell, omvårdnadschef CAST, Aswad Betweni, projektledare Locum, Helin Erdas omvårdnadschef Hematologen, Anders Nilsson, byggledare Locum, Anna Liljekvist, arkitekt Cedervall Arkitekter och Ana Taras, arkitekt Link arkitekter. 

IMG_5416.jpg

Bildtext. Väggarna i lokalerna är smyckade med olika konstverk.

IMG_5405.jpg

Bildtext. Mottagningsrum med utblick över innergården och harmonisk konst.

IMG_5402.jpg

Bildtext. Administrationsrum med ljusinsläpp från innergården hos Hematologen.

IMG_5387.jpg

Bildtext. Nya behandlingsstolar på Hematologens mottagning.

IMG_5404.jpg

Bildtext. Mottagningsrum med konst i blickfånget.

IMG_5424.jpg

Bildtext. Väntrummet hos CAST mottagning.

IMG_5429.jpg

Bildtext. Administration med dagsljus hos CAST.

IMG_5433.jpg

Bildtext. Lunchrum hos mottagningen på CAST.

IMG_5435.jpg

Bildtext. Samtalsrum hos mottagningen på CAST. 

Publicerad: 18 juni 2024