Så bygger vi Barnakuten och Närakutens nya lokaler

Det pågående bygget av nya lokaler för Barnakuten och Närakuten innebär omfattande installationsarbeten och samordning av flera olika yrkesgrupper.

Korridor inne på Barnakuten och Närakutens nya lokaler. Installationer pågår i taket och väggar sätts upp.

Bildtext. Arbete pågår med installation av kabelstegar, rörstråk och ventilationskanaler på akutmottagningarna.

Fokus ligger på att skapa moderna och ändamålsenliga lokaler som möter både verksamhetens och patienternas behov. Byggledare Anders Nilsson, Locum, berättar om den pågående byggprocessen och arbetet med att skapa en säker och funktionell akutmottagning.

Vad innebär din roll som byggledare?

– Jag samordnar och representerar Locum i byggprocessen och fungerar som projektledarens stöd. Jag ansvarar för daglig kommunikation, hantering av praktiska frågor, samt att följa fastställda handlingar och ekonomin kopplad till ändringar. Jag hanterar även störningar från byggarbetet och samarbetar med sjukhusets verksamheter för att minimera dem. Vi håller bland annat pulsmöten med Karolinska och SLSO för att informera om arbetet och förbereda verksamheterna.

Vad pågår just nu inne på bygget?

Just nu sätter vi upp väggar och nästan alla installatörer är på plats för att installera kabelstegar, rörstråk och ventilationskanaler. Arbete med smide som monteras i bjälklaget för verksamhetsutrustning börjar också bli klart.

Ombyggnation pågår inne på Barnakuten och Närakuten på Huddinge sjukhusområde.

Bildtext. Full aktivitet inne på akutmottagningarna som planeras att överlämnas till verksamheterna under 2026.

Hur många personer är involverade i byggprocessen varje dag?

Det är ungefär trettiofem personer på bygget varje dag. Flertalet är byggare men ofta är många olika yrkesgrupper på plats samtidigt som elektriker, smeder, rörmokare, sprinklermontörer med flera.

Vilka typer av expertkompetenser behövs för att bygga en akutmottagning?

Det behövs många olika expertkompetenser. Vi har specialister inom rivning, konstruktion, smide, el, VVS, medicinska gaser, ventilation, golvläggning, målning, nätverk, brandlarm, sprinkler, och mycket mer. Eftersom akutmottagningen ska vara en funktionell och säker arbetsmiljö krävs det att alla hantverkare och tekniker är experter inom sitt område.

Vilka tekniska installationer och system är särskilt viktiga för en akutmottagning, och hur planeras dessa?

Förutom de grundläggande installationerna som el, VVS och ventilation, är det särskilt viktigt att installationssystemen för medicinska gaser, övervakning och larmsystem är på plats och fungerar optimalt. Vi följer detaljerade projekteringsanvisningar för att säkerställa att alla system är rätt dimensionerade och att de fungerar för den specifika verksamheten som ska använda lokalerna.

Hur säkerställs att ventilationssystem, belysning och medicinsk utrustning är optimalt anpassade?

Det säkerställer vi genom att följa detaljerade projekteringsanvisningar och ett Rumsfunktionsprogram (RFP) som tas fram av våra vårdlokalutvecklare tillsammans med verksamheten.

Smiden i taket ska hålla tung verksamhetsutrustning inne på Barn- och Närkauten.

Bildtext. Smide har monterats i bjälklaget för verksamhetsutrustningen i akutrummen.

Hur hanteras frågor kring patientflöde och säkerhet under byggprocessen?

Det tas upp under projekteringen och alla inblandade får möjlighet att ge sina synpunkter. Under själva byggprocessen är vi vana vid att hantera ändringar och justeringar som kan påverka flödet och säkerheten. Vi arbetar nära den intilliggande verksamheten för att säkerställa att patienterna och personalen kan känna sig trygga även när byggarbeten pågår.

Hur ser arbetet ut framöver, och finns det några viktiga milstolpar som personalen bör känna till?

Under våren börjar vi med målning, följt av mattläggning, och till sommaren är det dags för plattsättning. Arbetet följer tidsplanen, och vi räknar med att överlämna de nya lokalerna till verksamheterna under första kvartalet nästa år.

Byggfakta

Totalt bruttoarea:

Barnakuten och Närakuten: 3000 kvm på plan 4

Omklädningsrum och personalytor: 300 kvm på plan 3

 

Mängder material som används:

Gipsskivor: 3723 kvm

Plywood: 3438 kvm

Plya/Gipsskruv/montageskruv: 188 000

Stålreglar: 5710 m

Kabelstegar: 1,2 km

Kabel: 10 km

Rör i stråk och väggar: 3,6 km

Avloppsrör: 1000 meter

 

Medicinska gaser:

50 uttag för andningsoxygen och lika många för andningsluft

Ca 500 meter rör, rostfritt och koppar

 

Publicerad: 27 mars 2025
Laddar...