Vi är i mål – 37 taklanterniner renoverade och 370 000 kWh sparade
Efter tre års intensivt arbete är renoveringen av Huddinge sjukhusområdes 37 taklanterniner äntligen färdigt.
Bildtext. Renoveringen av varje taklanternin har tagit ungefär sex veckor att genomföra.
Denna satsning har resulterat i en ljusare, mer behaglig och energieffektiv inomhusmiljö för både personal och besökare.
Ett ljusare och varmare sjukhus
Taklanterninerna – fönstren i sjukhusets tak vars främsta uppgift är att släppa in dagsljus på sjukhuset – var slitna och mötte inte dagens klimatkrav. Kall luft läckte in, vilket bidrog till en kylig inomhusmiljö, särskilt kring ljusgårdarna.
– Genom att byta till moderna isolerglas och lägga till extra isolering har vi skapat en jämn och behaglig inomhustemperatur året runt. De nya glastaken är dessutom utrustade med rökgasevakuering och temperaturstyrd komfortvädring för ökad funktionalitet. Ljusgårdarna har också fått ny, energieffektiv belysning som inte bara förbättrar ljuset under de mörka vintermånaderna utan även lyfter fram konsten på ett estetiskt och effektfullt sätt, säger Anders Lind, projektledare på Locum.
Under arbetet var alla ljusgårdar täckta, vilket ledde till tillfälligt minskat ljus. Nu, med de nya taklanterninerna, är ljus och liv återfört till dessa områden. Renoveringen skapar en mer inspirerande och trivsam arbetsmiljö för sjukhusets personal och besökare.
Bildtext. I ljusgården möts konst och dagsljus, som tillsammans skapar en trivsam atmosfär och bidrar till en bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen.
Omsorg om konsten under renoveringen
Konsten i ljusgårdarna har behandlats med stor omsorg under renoveringen. För att skydda verken genomfördes noggranna täckningar och omhängningar, vilket säkerställde att inga skador uppstod.
Större konstverk har utrustats med nya mekanismer som möjliggör enkel höjning och sänkning för underhåll och rengöring. När vissa konstverk demonterades skickades de till konservator för restaurering. I samarbete med Kulturförvaltningen genomfördes dessutom en omfattande inventering, där beslut fattades om vilka verk som behövde restaureras och hur dessa åtgärder skulle genomföras.
370 000 kWh – en hållbar besparing
Renoveringen innebär inte bara ökad komfort utan också en mer hållbar energianvändning för sjukhuset. Genom förbättrad isolering minskar energiförlusten, vilket bidrar till både klimatsmarta och ekonomiskt effektiva lösningar.
Varje renoverad taklanternin sparar omkring 10 000 kWh värme per år (den årliga energiförbrukningen för uppvärmning av en normalstor villa är cirka 20 000 kWh). Totalt har 37 taklanterniner renoverats mellan 2022 och hösten 2024, vilket innebär en beräknad värmebesparing på hela 370 000 kWh fram till början av 2025.
4000 helikopterlyft har genomförts
Under det tre år långa projektet har cirka 30 flygtillfällen resulterat i totalt 4000 helikopterlyft, där stora mängder material och avfall har hanterats – ibland över 100 kollin åt gången, med en sammanlagd vikt på omkring 3000 ton. Material som glasrutor, stål, isolering och takpapp har levererats med precision, medan gammalt material smidigt har placerats direkt i containrar för återvinning.
– Hastigheten med helikopter är oslagbar! Helikopterlyft sparar både tid och förbättrar arbetsmiljön genom att leverera material direkt till rätt plats och hantera avfall effektivt, förklarar Anders.
Locums flygsäkerhetsstrateg, Lennart Samuelsson, har i nära samarbete med glasleverantören och entreprenören noggrant planerat helikoptertransporter för att säkerställa både säkerhet och effektivitet genom hela projektet.
– En grundlig riskanalys genomförs under planeringen. Färdvägar och etableringsytor granskas noggrant, och projektspecifika risker identifieras. Även andra pågående projekt tas i beaktning för att undvika konflikter, säger Lennart Samuelsson, flygsäkerhetsstrateg på Locum.
Magnus Andersson, projektledare på Ryds Glas, instämmer:
– Säkerhet, arbetsmiljö och logistik har varit prioriterade områden och har kontinuerligt utvecklats under projektets gång. Det har varit både stimulerande och lärorikt för oss som företag, avslutar Magnus Andersson.
Bildtext. Att arbeta med helikopterlyft vid svåråtkomliga platser är både en tids- och kostnadseffektiv lösning.