Vi fortsätter utveckla Huddinge sjukhusområde

Under 2025 fortsätter utvecklingen av Huddinge sjukhusområde genom flera insatser som syftar till att modernisera och framtidssäkra sjukhuset.

DSC_5324_Ambulansgatan_750px.jpg

Bildtext. Camilla Peterzén och Magnus Nordberg vid Ambulansgatan, där renoveringsarbetet pågår för att förbättra dagvattensystemet och säkerställa hållbara transportvägar.

Vi har pratat med Camilla Peterzén, förvaltningsområdeschef, och Magnus Nordberg, projektområdeschef om de viktigaste insatserna och hur de samarbetar med vården för att skapa en mer funktionell och hållbar sjukhusmiljö.

Vad händer på Huddinge sjukhusområde under 2025?

Ett av de större och prioriterade projekten är förbättringen av akutmottagningarna för att möta framtidens vårdbehov. Med en växande befolkning och ökande patientflöden behövs lokaler som är funktionella och anpassade efter vårdens krav.

– I slutet av förra året invigde vi nya Vuxenakuten, och nu fortsätter vi med ombyggnaden av lokalerna för Barnakuten och Närakuten. Målet är att skapa moderna och patientsäkra lokaler som gynnar både personal och patienter, säger Camilla.

Den nya placeringen minskar avstånden mellan akutmottagningarna, vilket underlättar för patienterna. Samtidigt får verksamheten närmare till viktiga funktioner såsom röntgen och vårdavdelningar, vilket bidrar till en mer sammanhållen och smidig vårdkedja. De nya lokalerna beräknas vara klara för överlämning under första kvartalet 2026.

DSC_5330_BANA_2_750px.jpg

Bildtext. Magnus och Camilla besöker de nya lokalerna för Barn- och Närakuten, som just nu är under uppbyggnad för att skapa en modern och välfungerande vårdmiljö.

Renovering av Ambulansgatan och viktiga infrastrukturprojekt

Ett annat stort projekt på området är renoveringen av Ambulansgatan, en central transportväg för ambulanstrafik och utryckningsfordon, som slutförs under våren. Projektet har varit nödvändigt för att säkra sjukhusets infrastruktur och framtida hållbarhet.

– Vi är nu i slutfasen av renoveringen av Ambulansgatan, Blickagången och kulverten inne på sjukhuset. Vi har bytt ut dagvattensystemet, brunnar och rör för att säkra transportvägarna och förbättra hanteringen av dagvatten. Projektet har haft stor påverkan eftersom Ambulansgatan är en så viktig transportväg inom sjukhusområdet, men det har fungerat väldigt väl tack vare ett gott samarbete med alla berörda verksamheter, berättar Magnus.

Ventilationsuppgradering för bättre arbetsmiljö och energieffektivitet

Även arbetet med att uppgradera ventilationssystemet i byggnad C2 färdigställs under våren. Det innebär att tre av sjukhusets femton huskroppar har fått ett förbättrat ventilationssystem. Under 2026 startar arbetet i byggnad C1, och inom de kommande tio till tolv åren ska hela sjukhusets ventilationssystem uppgraderas.

– Med nya ventilationssystem så får vi ökad kapacitet att hantera verksamhetsanpassningar och modern medicinsk utrustning. Samtidigt minskar vi energianvändningen i linje med Region Stockholms hållbarhetsmål om nettonollutsläpp 2035, fortsätter Magnus.

Ventilation_750px.jpg

Bildtext. I byggnad C2 har ett nytt ventilationssystem installerats, inklusive moderna ventilationstrummor för förbättrad luftkvalitet och energieffektivitet.

Under året startar även en större utbyggnad av vårdfastigheten Helix, som ligger på en angränsande fastighet, vilket kan påverka transporter runt sjukhusområdet. Helix-projektet är en del av en långsiktig strategi för att skapa fler vårdplatser.

Minskad energianvändning i fokus

Hållbarhet står i centrum och investeringar görs i teknik och lösningar som minskar sjukhusets klimatavtryck. Exempelvis har sjukhusets 37 taklanterniner renoverats under tre år, vilket resulterat i en ljusare och mer energieffektiv miljö.

– Det här är inte bara en estetisk förbättring, utan även en viktig arbetsmiljöinsats. Mer dagsljus bidrar till en bättre inomhusmiljö och gynnar både personal och patienter, berättar Camilla.

Små förändringar som byte av belysning och fönster kan ge stora effekter på energianvändningen, och det är en del av ett större arbete för att modernisera sjukhusets byggnader.

Under året genomförs även modernisering av omklädningsrum, förbättring av städcentraler samt renovering av glaspartier i Centralhallens tak. Tillgängligheten i sjukhusets entréer förbättras också för att skapa en mer funktionell arbetsmiljö. Först ut är entrén i byggnad B4 som ska breddas för en smidigare passage av sängtransporter.

Underhållet av allmänna ytor och verksamhetsytor fortsätter, och just nu pågår en upprustning av sjukhusets godsmottagning, vilket förbättrar både arbetsmiljön och säkerheten.

Små, men viktiga förbättringar bidrar till en mer välkomnande och funktionell sjukhusmiljö. Genom att satsa på underhållsprojekt säkerställer vi att sjukhuset håller hög standard och möter både personalens och patienternas behov, fortsätter Camilla.

IMG_9226_750px.jpg

Bildtext. Belysningen i de allmänna ytorna byts ut till energieffektiv LED för bättre ljuskvalitet och minskad energiförbrukning.

Hur ser utvecklingsplanerna ut på längre sikt?

De större projekt som planeras för framtiden är bland annat upprustning av infektionsavdelningarna i I-huset och nya lokaler för dagoperation. Ett beslut ska fattas om att påbörja förstudier för dessa projekt.

– Vi undersöker även möjligheten att bygga ut solceller på området, vilket skulle minska sjukhusets beroende av externa energikällor och bidra till en mer robust drift, avslutar Magnus.

Det finns inga planer på utbyggnad inom sjukhusområdet, men däremot sker omfattande utveckling i närområdet, särskilt i Huddinge kommun. Exempelvis förs en nära dialog kring hur Spårväg Syd kan påverka området.

Den långsiktiga planeringen fokuserar på att skapa moderna vårdlokaler som är flexibla och anpassningsbara för framtida behov. Genom att tänka strategiskt säkerställs att sjukhuset kan hantera nya medicinska framsteg och förändrade vårdflöden.

Taklanterniner_750px.jpg

Bildtext. Sjukhusets nyrenoverade taklanterniner, tillsammans med en möjlig utbyggnad av solceller, ska bidra till ett mer hållbart och energieffektivt sjukhusområde.

Vilka områden får extra fokus utifrån kundundersökningen?

Varje år genomför Locum en kundundersökning för att fånga upp hyresgästernas synpunkter på samarbetet, hanteringen av felanmälningar och arbetsmiljön i lokalerna.

Undersökningen visar positiva resultat när det gäller hur snabbt fel åtgärdas. Samtidigt identifieras förbättringsområden, bland annat behovet av en tydligare dialog kring underhållsbehov.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog i undersökningen och för det förtroende ni visar oss. Vårt arbete fortsätter med målet att skapa ändamålsenliga och trivsamma lokaler. Därför tar vi med oss dessa värdefulla insikter och kommer att arbeta vidare med att stärka dialogen och samarbetet med våra hyresgäster, avslutar Camilla.

Publicerad: 19 februari 2025
Laddar...