Återbesök hos Kraftens hus
Det är en solig fredagseftermiddag i september. Det är varmt i luften, känslan av sommar hänger kvar både i temperatur och i kroppen. Vi är på besök hos Kraftens hus som nu bedrivit verksamhet på Landstingstomten i sex månader. Hur trivs dem och hur har det gått med alla planer på aktiviteter?
Vi ringer på och snart dyker ett bekant ansikte upp och öppnar den mörkröda dörren. Det finns en historia bakom den röda färgen, men den återkommer vi till. Det är Charlotte Forsberg, verksamhetsledare för Kraftens hus som vi träffade i november förra året, som öppnar.
Vi kliver in i den stora salen som nu ser ombonad och välkomnande ut. Det hänger konstverk i blå och svarta nyanser från taket. Salongen rymmer flera soffgrupper med bord och fåtöljer för samtal och fikastunder. Gröna växter finns utspridda i rummet som skapar en hemtrevlig miljö. I ena hörnet står ett långbord med stolar för större sällskap att samlas kring.
Bild: Den stora salen med små oaser av mötesplatser.
I en av sofforna sitter Frida Wallin, fastighetsförvaltare för husen på Landstingstomten, som har ett uppföljningsmöte med Charlotte.
– Vi värdesätter verkligen den kontinuerliga kontakten med våra hyresgäster, för vi vill att alla ska känna sig hemma och trivas i våra lokaler. Det är extra viktigt för oss att stötta våra nyinflyttade hyresgäster, så att de får en så bra start som möjligt. Tillsammans skapar vi en trygg och trivsam miljö., säger Frida.
Bild: Frida Wallin, fastighetsförvaltare på Locum och Charlotte Forsberg, verksamhetsledare för Kraftens hus.
Så nu till den stora frågan:
Hur trivs ni i era lokaler?
– Vi trivs fantastiskt bra! säger Charlotte. En sån har arbetsmiljö har jag aldrig haft tidigare och läget är fantastiskt, nära till natur och Norr Mälarstrand. Vi har försökt att skapa en läkande miljö både i och runt fastigheten. Det känns tacksamt att vår verksamhet inte ligger vid ett sjukhus, fortsätter hon. Att komma bort från sjukhusmiljön är viktigt för våra besökare.
En sån har arbetsmiljö har jag aldrig haft tidigare. |
Vad tycker besökarna?
– Vi har ungefär 450-500 besök i månaden och de flesta är cancerpatienter. De tycker att det är fantastiskt. Vi har fått väldigt positiv respons för vår verksamhet och för lokalen. Vi berättar gärna bakgrunden till den mörkröda färgen, säger Charlotte.
Färgvalen i hela fastigheten är noggrant utvalda. Väggarna går från beige till vitt. Det är många mörkröda detaljer som återkommer på dörrar, dörrkarmar, fönster och på ena husfasaden. En arkitektstudent har hjälpt till att färgsätta lokalen efter research av fastigheten. Hon letade reda på färgkoden på husfasaden som sedan har använts både in- och utvändigt. | Bild: Den röda färgen på fasaden har fått ge färg åt detaljer inne i lokalen. |
Bortom den mörkröda dörren längst in i lokalen ligger ateljén med möjlighet till skapande. Här finns flera bord och stolar, en hylla med lådor fyllda av material att nyttja. Det ligger korgar med garnnystan och sticknålar som sticker upp. Längs väggen finns tovade små figurer i olika färger.
Bild: I ateljén finns möjlighet till skapande i olika former.
Hur har det gått med era planer på aktiviteter och att ha pallkragar utomhus?
– Det har gått jättebra! Vi har flera aktiviteter i veckan, berättar Charlotte. Besökarna kan komma till vår ateljé för att måla och tova. Vi har yoga, chi-gong, dans, körsång, matlagning och bakning, olika samtalsgrupper och drop-in fika. På onsdagar är det skäggfika för män. Vi har också ett koncept som heter "Häng med oss ut" där vi aktiverar oss utomhus med promenader, spelar boule, påtar i vår lilla trädgård. Vi har fått till flera pallkragar här ute där det just nu växer solrosor och tomater.
Bild: I köket lagas det mat och bakas bullar. | Bild: Många aktiviteter på en vecka. |
Bild: Solrosor och tomater växter i pallkragar längs fasaden.
Är det något ni saknar?
– Konstförvaltningen har ett konstverk i tyg som ska sättas upp och som är lite ljuddämpande. När det är mycket folk i lokalen, kan ljudnivån vara något hög. Sen vore det en dröm att ha en hälsoträdgård, avslutar Charlotte.
Se bildspel med före- och efterbilder. Den är 33 sekunder lång.
>> Här kan du läsa artikeln om vår smygtitt av G-huset i november 2023.
Om Kraftens husKraftens hus är en ideell förening där alla som på något sätt är cancerberörda har möjlighet att träffas, oavsett ålder. Det kan vara cancerdrabbade, närstående eller efterlevande. Hos Kraftens hus finns möjlighet för både informella samtal runt fikabordet och i organiserad form av samtalsgrupper. Verksamheten öppnade sina lokaler på Landstingstomten i mars i år och låg tidigare i Serafens lokaler som Locum också förvaltar. |