Roliga fynd på sjukhusområdet

Tänk vad man kan hitta i sina gömmor!

Våra kollegor inom Rättspsykiatri Vård Stockholm på Löwenströmska sjukhuset hittade till exempel den här gamla fina rullstolen från tidigt 1900-tal.

Visst ger den skäl för ordet "rull-stol"?
 

Nu finns den att beskåda i glasgången mellan byggnad 01 och 02. Passa på att spana in den nästa gång ni har vägarna förbi!

Gammal rullstol från tidigt 1900-tal.

Gammal rullstol från tidigt 1900-tal.
Bild: Gammal rullstol från tidigt 1900-tal.
 

Andra föremål att kika på i glasgången

Här ser ni nämligen en hästdragen sjuktransportvagn från sekelskiftet! Vagnen tillverkades 1903-04 hos C.A. Carlssons söner mekaniska vagnfabrik, Stockholm. Till sjuktransportvagnen hör en s.k. stillebår, fyra fältbårar och slädmedar som vintertid monterades på hjulen.
 
Hästdragen sjuktransportvagn från sekelskiftetVagnen tillverkades 1903-04 hos C.A. Carlssons söner mekaniska vagnfabrik, Stockholm. Till sjuktransportvagnen hör en s.k. stillebår, fyra fältbårar och slädmedar som vintertid monterades på hjulen.Vagnfabriken fick i uppdrag av drottning Sophias förening till understödjande af härens och flottans sjukvård (D.S.F), att bygga en ambulansvagn passande i såväl krigs- som fredstid. En provvagn uppvisades i maj 1903 och efter prov i fälttjänst- övningar beställdes ytterligare sex liknande vagnar.Vagnarna uppvisades vid hästutställningen i Stockholm våren 1904 och placerades därefter ut i arméfördelningsområdena i Helsingborg, Jönköping, Stockholm, Eskilstuna, Örebro och Karlstad. Modellvagnen bevarades i huvudstaden. I allmänhet hafva vagnarna omhänderhafts af brandkårerna i vederbörande städer och användts för forslande såväl af genom olycksfall skadade som af icke smittosamt sjuke till sjukhusen. 1913 deponerades en av dessa vagnar till Löwenströmska sjukhuset och användes för sjuktransport ännu in på 1920-talet.
Bild: Hästdragen sjuktransportvagn eller hästambulansen som vi också kallar den.

Vagnfabriken fick i uppdrag av drottning Sophias förening till understödjande af härens och flottans sjukvård (D.S.F), att bygga en ambulansvagn som skulle passa i både krigs- som fredstid. En provvagn visades upp i maj 1903 och efter prov i fälttjänstövningar beställdes ytterligare sex liknande vagnar.
 
Vagnarna visades upp vid hästutställningen i Stockholm våren 1904 och placerades därefter ut i arméfördelningsområdena i Helsingborg, Jönköping, Stockholm, Eskilstuna, Örebro och Karlstad. Modellvagnen bevarades i huvudstaden.
 
"I allmänhet hafva vagnarna omhänderhafts af brandkårerna i vederbörande städer och användts för forslande såväl af genom olycksfall skadade som af icke smittosamt sjuke till sjukhusen".
 
1913 deponerades en av dessa vagnar till Löwenströmska sjukhuset och användes för sjuktransport ännu in på 1920-talet.
Publicerad: 7 augusti 2024
Laddar...