Modernisering av två vårdflyglar pågår

Vårdlokalerna i två av flyglarna mot Årstaviken, byggnad 17 och 18, genomgår just nu en modernisering. Ombyggnationen kommer förse Södersjukhuset med moderna vårdplatser utformade så att de bidrar till sjukhusets långsiktiga utveckling och framtida uppdrag

Här skapar vi en modern och hälsofrämjande vårdmiljö där patientens samlade behov sätts i centrum och där lokalerna bidrar till ökad patientsäkerhet.

Vi skapar också en god arbetsmiljö för medarbetarna där lokalerna bidrar till gott samarbete mellan professioner och stödjer verksamhetsnära utbildning och forskning.

Byggnad 17 och 18.

40-talets bärande tanke återuppväcks

När Södersjukhuset byggdes på 1940-talet var flyglarna helt dedikerade till inneliggande vård och en bärande tanke var att patienterna som vårdades en längre tid skulle få ta del av en läkande miljö med mycket grönska, ljus och luft mot vattnet. Då hade man också övergivit tanken på stora sjuksalar med upp till 20 sängplatser och utformade istället Södersjukhusets lokaler för 2-6 platser i flerbäddsrum.

Landtingsarkivet 4789Tel: 08-737 27 10Kompressen

Nu återuppväcks den tanken och vårdflyglarna renodlas för vårdavdelningar med enpatientrum. Lokalerna blir flexibla, säkra och tillgänglighetsanpassade och utanför fönstren finns den vackra läkande miljön. Rum där patienter vistas har utblick över Årstaviken, medan stödfunktioner orienterar sig mot norr. Klassiska fönsterbänkar i sten och rundade hörn mjukar upp dagsljuset. En ljus interiör med vita dörrfoder och vit bröstning kombineras med brunröda dörrblad och patientgarderober, som påminner om sjukhusets ursprungliga inredning.

Projektet innebär total ombyggnation av plan 1 - 7 i Byggnad 17 och 18 för att åstadkomma vårdavdelningar med 168 enpatient-rum med tillhörande duschrum ned RullstolsWC-standard. De två flyglarna från 1940-talet renodlas alltså med vårdavdelningar.

Förutom renodlade generella vårdplan på kommer vi att återställa för återflytt av verksamheterna i de nedre planen -2, -1 och 0; behandling, mottagningar, omklädning och administration.


Teknisk upprustning för de kommande 40 åren

Lokalerna genomgår en fullständig teknisk upprustning med målsättningen att byggnaderna ska säkras minst 40 år framåt i tiden, såvida inte kravställningen eller förutsättningarna förändras.

Upprustningen omfattar bland annat nya installationssystem (värme, vatten, sanitet, sprinkler, kyla, ventilation, el, data och tele), nya undercentraler med ny byggnadsvis uppbyggnad samt nya fönster.


Pågående arbeten

Under 2022 och 2023 har vi utfört förberedande arbeten, först i byggnad 17 och därefter i byggnad 18. Förutom rivning, bilning och olika stomarbeten har vi även säkrat driften av mediaförsörjning för omkringliggande och kvarvarande verksamheter. 

Under 2024 arbetar vi i både byggnad 17 och byggnad 18: 

  • Fortsättning med förberedande arbeten.
  • Bildning/bockning för att ta bort betong. Ett arbete som syftar bland annat till att göra plats för nya installationer och dörröppningar. 
  • Byte och renovering av sammanlagt cirka 700 fönsterpartier. Pågår etappvis.
  • Upphandling av generalentreprenad klar enligt LOU och entreprenör påbörjar ombyggnation av vårdavdelningarna.

När samarbete och arbetsglädje gör skillnad

I arbetet tillsammans med vår huvudentreprenör Arcona har två faktorer varit extra viktiga: transparent kommunikation och gemensamma arbetssätt. Men också att ha roligt tillsammans!

Läs hela artikeln här

Så minimerar vi störningarna

Kvarvarande och omkringliggande verksamheter kommer främst att störas av buller samt planerade driftstopp. Åtgärder vidtas för att minska risken för oplanerade driftsstörningar. Bullret minskas genom ljudisolerad avskiljning av arbetsområdena och val av mindre bullrande arbetsmetoder och tekniska lösningar.

Pulsmöten för berörda verksamheter är återstartade efter sommaren och hålls på torsdagar klockan 08.00 på plan 7 i Hisshall D. Informationsbrev skickas ut till berörda verksamheter varannan vecka där det informeras om aktuella störningar.

Information om aktuella störningar hittar du även här.  


Arkitektonisk gestaltning

Syftet med ombyggnationen är att skapa moderna vårdmiljöer som möter dagens krav på säkerhet, integritet och arbetsmiljö – samtidigt som sjukhusets karaktär och omsorgsfullt utformade detaljer bevaras.

Med vårdavdelningarnas enpatientrum får varje patient en lugnare miljö för återhämtning. Forskning visar att arkitekturen påverkar både patientens tillfrisknande och medarbetarnas arbetsmiljö och välmående.

Färgsättningen är inspirerad av sjukhusets omgivning och skapar ett harmoniskt samspel mellan inne och ute. Från fasadens ljusa nyans övergår kulörerna i en mjuk gråskala in i vårdrummen.

Korridorerna får en något mörkare ton, och på varje våning skapar golv och väggar i wc/dusch subtila färgskiftningar som speglar landskapet utanför: berg, jord, barr, vatten, löv, himmel och sol.

– Arkitekturens mål är att skapa en trygg och välkomnande känsla samtidigt som den tar stöd i forskning och erfarenhet. En genomtänkt vårdmiljö kan göra stor skillnad för både patienter och medarbetare, berättar Hanna Philipsson, arkitekt på Tengbom.

En kvinna i vårdkläder som blickar ut över Årstaviken.


Att arbeta tillsammans är grunden för ett lyckat resultat

Ett projekt i den här storleken har en lång resa framför sig innan det är dags för överlämning till verksamheten. Gemensam målbild, ansvarstagande för slutresultatet och ett gediget arbete i de tidigare skedena är viktiga framgångsfaktorer, liksom ett väl fungerande samarbete mellan alla involverade parter.

Många har varit delaktiga under både planering och genomförande. Såväl chefläkare, representanter för vården samt MT/IT och fastighetssektionen har bidragit till arbetet. Fackliga representater har lämnat synpunkter på bland annat arbetsmiljön och viktiga lärdomar har dragits från den nya vårdbyggnaden som stod klar 2019. Omfattande evakueringar har behövt göras för att kunna genomföra ombyggnationerna säkert och avskilt från vårdverksamheten och för att minska störningarna.


Hållbara och läkande vårdmiljöer 

Genom att omvandla befintliga lokaler bevarar vi arkitektoniska värden och minskar koldioxidutsläpp. Hisshallarna behåller sina ursprungliga kvalitéer som utsikt över Årstaviken och terrazzogolvet. De ursprungliga dörrarna återanvänds som fast inredning, vilket bidrar till hållbara lösningar. Upprustningen möjliggör ny teknik för ökad energieffektivitet. Byggavfall sorteras enligt senaste direktiv och nytt material väljs noga utifrån Byggvarubedömningen.

Återbrukade fönster fick nytt liv i Ukraina

Under maj 2024 lastades 95 äldre fönsterpartier på en första lastbil och kördes till Ukraina. Där har de använts i återuppbyggandet av ett sjukhus, en skola samt tre byar.

Läs mer om detta viktiga återbruk

Om projektet

Start
Planerat slutdatum
2026
Projektledare
Lars Netzell Projektområde Södersjukhuset
Sven Magnusson Projektområde Södersjukhuset
Laddar...