När samarbete och arbetsglädje gör skillnad

Vårdlokalerna i två av flyglarna mot Årstaviken, byggnad 17 och 18, genomgår just nu en omfattande ombyggnation. I arbetet tillsammans med huvudentreprenören Arcona har två faktorer varit extra viktiga: transparent kommunikation och gemensamma arbetssätt. Men också att ha roligt tillsammans!

Mattias, Caroline och Sven.

Bildtext: Mattias von Essen, Caroline Cammerfelt och Sven Magnusson.


En solig vårdag i mars träffar vi Sven Magnusson, projektledare Locum, Mattias von Essen, projektchef Arcona och Caroline Cammerfelt, BAS-U och brandskyddsansvarig på Arcona som jobbar tillsammans i det här projektet. Stämningen runt bordet är god och skratten avlöser varandra. Men så är detta också tre personer som har jobbat på sin relation.  

Tidigt i projektet hade de till exempel gemensamma workshops med syfte att hitta vilket arbetssätt de ville ha i projektet och för att minimera framtida konflikter.

– På Arcona är vi vana vid att arbeta med involvering och workshops, det har verkligen varit bra och givande att ha det tillsammans med Locum. Det är då vi har satt upp gemensamma mål, diskuterat vilka frågor som vi anser vara viktigast i projektet och skapat en förståelse för varandras utmaningar, berättar Mattias.

Sven, som är ansvarig projektledare hos oss på Locum, delar Mattias bild.

 Min erfarenhet från tidigare projekt är att det ofta kan vara mycket konflikter med entreprenören och det ville vi inte ha i det här projektet. De här 40-tals kåkarna som vi är inne och arbetar i har ett stort underhållsbehov. Om vi inte har ett bra samarbete så kommer det straffa sig längre fram, inte minst för de verksamheter som faktiskt ska arbeta i lokalerna sedan. Därför har det varit väldigt nyttigt att ha den här typen av dialog tidigt i projektet.

Mattias, Caroline och Sven står framför en anslagstavla som sitter på väggen utanför byggområdet.

Bildtext: Här vid anslagstavlan startar varje morgon för de byggarbetare som arbetar i lokalerna.

Sven lyfter också vikten av att ha roligt på jobbet! Har man roligt på jobbet och känner sig mer avslappnad kommer man också vara mer lösningsfokuserad och kreativ. Är man däremot rädd för att göra fel, då vågar man inte vara kreativ.

 Vår organisation trivs jättebra! Det är en väldigt prestigelös miljö och vi upplever att det är lätt att lyfta problem till mitten av bordet och sen sitter vi gemensamt och löser det på bästa sätt. Vi är inte vana vid att det är så transparent i ett projekt, det är jätteviktigt i en sådan här typ av verksamhet där många arbetsmoment kan medföra störningar och påverkan på vården, säger Mattias.

De verksamheter som fanns inrymda i flyglarna på vårdplanen tidigare evakuerades under åren 2021–2023, men runt om pågår det i allra högsta grad fortfarande vårdverksamhet som inte får stanna upp.

 Givetvis finns det utmaningar för oss när vi arbetar så nära lokaler med pågående vård och installationer som fortfarande är i drift. Det gör att vi ofta hamnar i en gråzon som varken är svart eller vit, och då får vi försöka lösa det på bästa sätt.  Dessutom är det en gammal byggnad vi jobbar i, med många utrymmen, många underentreprenörer och ett högt tempo. Då är det väldigt skönt att vi alla har en bra dialog och ett gemensamt tankesätt, säger Caroline.

Mattias, Sven och Caroline undersöker en samling rör som ligger inne på byggarbetsplatsen.

Bildtext: På byggarbetsplatsen är det just nu full aktivitet och många olika byggmoment pågår samtidigt. 

Ett sätt för att minimera störningarna för närliggande vårdverksamhet är att utföra arbeten på kvällar och helger. Arcona har tillsammans med underentreprenörerna kontinuerliga möten med Södersjukhuset för att stämma av när det passar att genomföra särskilt störande arbeten.

 Det händer att verksamheterna ringer och ber oss stanna upp arbetet av olika skäl. Det är många projekt som pågår parallellt på sjukhuset just nu och störande ljud kan ibland vandra långt så då kan det ibland vara svårt att härleda varifrån ljudet kommer. Är det vi som låter stannar vi förstås upp om verksamheterna ber oss göra det. Det har dock påverkan på både tid och kostnad, fortsätter Caroline.  

Mattias upplever dock att vi på Locum har stor förståelse för de utmaningar som finns.

 Dessutom underlättar det mycket att vi och Locum har en tät dialog om tidplanen och pratar om vilka risker och möjligheter som finns. Det skapar en ökad förståelse och involvering, vilket leder till att vi gemensamt kan effektivisera framdriften utifrån projektets förutsättningar.

Sven och Mattias skrattar tillsammans.

Bildtext: Att vi har roligt tillsammans är en stor framgångsfaktor i detta projekt poängterar både Sven, Mattias och Caroline.

Att alla som arbetar i projektet har roligt och trivs är något som återkommer många gånger under vårt samtal och det märks också när vi går ut tillsammans på byggarbetsplatsen! Alla vi träffar hälsar glatt och många passar på att byta några ord med Sven, Mattias och Caroline som är bekanta ansikten.

 I min roll som BAS-U ingår det att samordna alla entreprenörer och se till att de inte utsätter varandra för risk. Jag tror att det här med att ha roligt tillsammans, i kombination med vårt arbete med att skapa gemensamma arbetssätt och dokumentera rätt är en framgångsfaktor för att minimera olyckor ute på byggarbetsplatsen. Att vi har ett bra klimat och en trevlig arbetsmiljö gör att folk vågar berätta om något inte stämmer. När jag gör skyddsronder till exempel så går de väldigt snabbt att genomföra. Det är få punkter som dyker upp och alla som jobbar här ute har bra ordning på sina grejer, berättar Caroline. 

Nu under 2025 pågår arbetet med att bygga om alla vårdavdelningar, men i mitten av 2026 kommer verksamheterna kunna flytta in igen och ta emot sina första patienter.

 De goda erfarenheterna som vi tar med oss från det här projektet kommer vi såklart ha med oss in även i framtida projekt. Med transparent kommunikation, gemensamma arbetssätt och en rejäl dos glädje skapar vi den bästa arbetsmiljön, avslutar Sven.

Publicerad: 1 april 2025
Laddar...