Tillsammans fortsätter vi utveckla Södersjukhuset

Södersjukhuset är ett av Sveriges största akutsjukhus och här pågår ständigt olika planerade underhållsarbeten och hyresgästanpassningar i nära samarbete med verksamheterna. Just nu genomförs också två större byggprojekt för att möta sjukhusets framtida vårdbehov.

Vi har ställt tre frågor till Maria Gustafson, förvaltningsområdeschef och Hulda Wickbom, projektområdeschef om framtiden på sjukhusområdet.

Maria och Hulda.

Vad händer på sjukhusområdet under 2025?

– Arbetet med att rusta upp och modernisera vårdavdelningarna i byggnad 17 och 18 fortsätter även under 2025, liksom skapandet av nya IVA-platser för att möta det ökade behovet av intensivvård på Södersjukhuset. I båda dessa projekt ingår också en omfattande teknisk upprustning. Eftersom stora delar av Södersjukhuset byggdes på 1940-talet behöver vi se över de tekniska system som vatten, ventilation och värme för att säkerställa att fastigheten håller i fyrtio år till, berättar Hulda.

I byggnad 17 och 18 skapas sju vårdavdelningar med 24 en-patientrum. Dagens vårdavdelningar uppfyller inte dagens myndighetskrav gällande vårdhygien, tillgänglighet, brand och arbetsmiljö, vilket är en stor anledning till att projektet genomförs.

Studiebesök i Byggnad 17/18, 31 januari 2025.

Ombyggnationen kommer förse Södersjukhuset med moderna vårdplatser utformade så att de bidrar till sjukhusets långsiktiga utveckling och framtida uppdrag, berättar Maria.

Under första halvan av 2025 så kommer vi lämna över ombyggda lokaler till PCI/PACE verksamheten. Det har varit ett långt projekt som vi alla ser fram emot att färdigställa. Lokalerna möjliggör en samlokalisering av verksamheter och att Södersjukhuset kommer kunna upprätthålla kapacitet och kvalitet inom hjärtinterventionsverksamheten. Lokalen är cirka 1 300 kvadratmeter och rymmer bland annat tre nya operationssalar. Här har vi också bytt ut de tekniska systemen, som ventilation, stammar, el, kyla och medicinska gaser, helt. Ett nytt fläktrum har också byggts på taket.

Under 2025 hoppas vi även kunna starta upp projektet med att tillskapa, upprusta och modernisera TDK-A rum. TDK-A rum är teknikutrymmen som används för att hysa teknisk utrustning och system. Fungerande datanätverk är en förutsättning för att Södersjukhuset ska kunna bedriva en patientsäker vård och en stor andel av den nuvarande nätverksutrustningen har uppnått slutet av sin livscykel. Med ny utrustning på plats kan vi bättre stödja verksamhetens behov av teknisk funktionalitet, berättar Hulda.

Hur ser utvecklingsplanerna ut på längre sikt?

Ett sjukhusområde är ständigt under utveckling och just nu pågår det analyser tillsammans med Södersjukhuset för att ta fram olika utvecklingsområden på tomten. Dessa analyser baseras på den lokalförsörjningsplan och fastighetsutvecklingsplan som är framtagen för hela sjukhusområdet.

Vi kommer också fortsätta arbetet med att skapa en ny reservkraftsanläggning på sjukhusområdet under de kommande åren och ersätta den provisoriska anläggningen med en ny, berättar Hulda.

Sedan 2019 har energiförbrukningen på Södersjukhuset minskat med 15 procent

Idag har vi en energiförbrukning om ca 191 kwh/m² per år. Utamningen framåt är att bibehålla denna nivå utifrån de krav som ställs på fastigheten med bland annat utökad kyla och energikrävande utrustning.

Energifrågan kommer att vara fortsatt viktig för oss även de kommande åren och vi arbetar löpande med att optimera våra befintliga system, investera i effektivare teknik och byta belysning till mer energieffektiva LED-lampor. Men att minska energianvändningen är inget vi löser själva! Här har vi stor hjälp av vår driftentreprenör L&T, men givetvis även av er som arbetar i vårdfastigheten som på olika sätt hjälper till att spara energi, berättar Maria.

Närbild på solcellspaneler.

Region Stockholm beslutade i sin budget för 2025 att det ska ske en utbyggnad av solceller vid regionens fastigheter. Det ska bli spännande att se vad detta kan betyda för Södersjukhuset och vårt behov av inköp av energi i framtiden, berättar Hulda.

Utifrån resultatet från de kundundersökningar som gjorts under förra året, vilka områden kommer ni arbeta extra mycket med under 2025?

Undersökningen är ett komplement till vår löpande dialog och strävan att ständigt utveckla oss. I år skickades undersökningen ut till fler personer än tidigare och innehöll fler frågor, vilket har gett oss djupare insikter och mer specifika svar från er. Det jag tror blev extra tydligt i årets NKI-undersökning är att vi behöver jobba ännu mer med vår kommunikation. Både vad gäller att återkoppla på era felanmälningar, och att informera i god tid innan vi utför ett arbete så att alla vet vad som händer i närområdet, berättar Maria.

Bänkar och prunkande blomkrukor framför entrén till akutmottagningen på Södersjukhuset.

Andra frågor, så som tillgången till parkeringsplatser för både bilar och cyklar, fick högt betyg och vi ser också att sjukhusområdet upplevs tryggare jämfört med tidigare med bra belysning nattetid.  

Det gläds vi såklart åt! Men detta är ett arbete som aldrig tar slut och vi kommer fortsätta arbeta för att ni hyresgäster ska vara nöjda med det jobb vi gör. Genom att bygga vidare på våra styrkor och arbeta med våra förbättringsområden hoppas vi kunna fortsätta höja er kundnöjdhet och leverera ännu bättre resultat framöver, avslutar Maria.

Publicerad: 24 mars 2025
Laddar...