Förbättrad utemiljö med fokus på vila, grönt och biologiska mångfald

Utemiljön fick ett lyft redan förra året. Nu fortsätter vi att förbättra och trygga de ytor som finns i utemiljön samt skapa fler gröna ytor med platser för vila.

Utemiljön fick ett lyft under förra året med bland annat fler inbjudande sittplatser i utemiljön, cykelgarage och andra förbättrande markåtgärder. Året har börjat med att vi har installerat ett antal cykelpollare med en design som är både tillgänglig och mer stöldsäker. 

–  Det är viktigt med en välkomnande, trevlig och trygg utemiljö på sjukhusområdet, både för personal och besökare. Under året fortsätter vi att både förbättra och trygga de ytor som finns i utemiljön och skapar fler gröna ytor, säger Jonas Hagsten, driftcontroller på Locum.

Inför sommaren har vi har utformat en miljö vid hus 09/18 runt det magnolieträd som planterades förra året. Det är nu en plats för paus i en skuggig miljö. Där finns två rundade bänkar, planteringar med marktäckande rosor och rhododendron som återbrukats från kapellets utemiljö. 

Rundade träbänkar som runt om ett träd. Fint grus avgränsar mot gräsmattan. I bakgrunden syns sjukhusbyggnader.

Byggnad 17 har fått en ny uteplats i solläge med plattläggning och två nya solsängar.  Runt plattläggningen finns det en lavendelrabatt med en avskiljare i cortenplåt. I slänten har vi lagt en sedummatta för ökad biologisk mångfald.

Sedum i förgrunden för biologisk mångfald. Två solsängar i trä.

Ned mot hus 18  står två nya cykelpollare och en mindre rosrabatt med en klassisk storblommig ros i gult.

Gula rosor i förgrunden framför två gröna cykelpollare

Kapellets utemiljö har fått en ny plattläggning och en rabatt omgärdad av cortenplåt. Där har vi planterat skuggtåliga växter som ormbunkar med mera. 

Ormbunkar i förgrunden och sittbänkar utan entrén till Kapellet.

Utanför entrén till hus 06 kan man nu vila benen på en en ny bänk.

Träbänk med ryggstöd omgärdad av grönska.

– Och går du runt på sjukhuset kommer rabatterna vid innergården och vid bronsstatyn ”Kringelförsäljerskan” försköna din promenad med en härlig kavalkad av blommor i solens färger, gult, orange och med kontrasterande himmelsblått och vitt, avslutar Jonas. 

KringelförsäljerskanKonstnär: David Wretling

En blomman äng med gula och röda blommor för den biologiska mångfalden. Sjukhusbyggnader i bakgrunden.

Blomplanteringarna lever verkligen upp till sitt namn ”Sundance”. Fröblandningen vi sår består av tidigt blommande arter som ger vika för senare högre sorter allteftersom säsongen fortskrider.

blommar_750.jpg

 

Publicerad: 10 juni 2024