Service för hälsosam och säker cykling

Den 14 maj var det dags för vårens cykelservice för medarbetare vid Södertälje sjukhus. Dagen bjöd på många trevliga möten med medarbetare på sjukhuset. 73 cyklar är nu servade för fortsatt hälsosam och säker cykling. Tack alla ni som kom!

–  Vi vill uppmuntra medarbetare i regionen att fortsätta röra på sig, bidra till regionens folkhälso- och miljömål och hjälpa till att minska belastningen i kollektivtrafiken och sist men inte minst se till att cykeln är trafiksäker, säger fastighetsförvaltare Per-Erik Keskitapio.

Affisch med info om cykeldagen i förgrunden. I bakgrunden ser man cyklar på rad med locums sadelsskydd.

Locum fanns på plats hela dagen tillsammans med Cyklologen som kontrollerade bromsvajrar och lysen, pumpade däck, smörjde kedjan, såg över reglade och gav vid behov rekommendation om ytterligare cykelvård. I år fick 73 cyklar en kostnadsfri service.

Cyklar som står på rad. Locums sadelskydd sitter på sadeln.

– Det är så roligt att cykla, säger paramedicinska verksamhetschefen Anna Wik Bringby med ett stort leende. Fram och tillbaka till jobbet blir det tre mil om dagen för Annas del.

Idag har hon lämnat in både sin egen elcykel och tre verksamhetscyklar för service på vår cykeldag på Södertälje sjukhus.

Anna har i princip nyttjat cykelservicen varje år sedan starten och tycker att det är praktiskt och bra. Hon tycker sig se att det blir fler och fler cyklar som lämnas in för service för varje år som går. 

– Cykelservicen är verkligen toppen, både för privat bruk och för att få service på de cyklar vi använder vid hembesök. Jag tycker att det är ett fint initiativ av Locum för att stimulera till att cykla. Det är verkligen bra för kropp, knopp och miljö, avslutar Anna.

Sjukhuspersonal klädd i cykelhjälm och privata kläder håller i en röd elcykel.

När cykeln var färdigservad, fick de ett regnskydd till sadeln och på styret hängde vi ett lagningskit för däck, utifall olyckan är framme.

Sadelskydd_700px.jpg

Några hälsofördelar med att cykla är:

  • Bättre sömn
  • Ökad livslängd
  • Minskad sjukfrånvaro
  • Ökad prestationsförmåga
  • Ökad koncentrationsförmåga
  • Minskning av hjärt- och kärlsjukdomar
  • Ökad säkerhet för cyklister när fler cyklar

Kör försiktigt och glöm inte hjälmen!

Källa hälsofördelar: Cykelfrämjandet.se

Publicerad: 14 maj 2024