Vi fortsätter att utveckla Södertälje sjukhusområde
På Södertälje sjukhusområde pågår ständigt underhållsarbeten och hyresgästanpassningar. Vi planerar att lämna över de fyra nya våningsplanen i hus 20 till verksamheten i slutet av året och bygger om logopedens lokaler under 2025. Vi fortsätter vårt systematiska arbete för att minska energiförbrukningen och förbättra inomhusklimatet. Vill du veta mer om vad som är på gång?
Vi har ställt tre frågor om framtiden till Hulda Wickbom, tf. förvaltningsområdeschef och projektområdeschef.
Arkitektskiss på påbyggnaden på hus 20.
Vad händer på sjukhusområdet 2025?
Påbyggnaden av fyra nya våningsplan, som är en investering som skapar fler patientsäkra geriatriska och generella vårdplatser på sjukhuset fortsätter under året. De nya vårdlokalerna beräknas vara klara att lämna över till verksamheten vid årsskiftet 2025/2026.
Logopedmottagningen rustas för framtiden.
För att säkerställa en framtida trygg, sammanhållen och effektiv vård bygger vi om lokaler i hus 06, plan 4, anpassade för Logopedmottagningens verksamhet.
– Idag är det brist på både ljudisolerade enskilda rum och grupprum. För att möta patienternas behov, säkerställa en god arbetsmiljö för personalen och ge mottagningen utrymme att växa behövs utökade och anpassade lokaler, berättar Hulda.
De inledande rivningsarbetena startade i början på året. Ombyggnaden beräknas vara klar senast till årsskiftet.
Bild: En vårdplats på intensivvårdsavdelningen.
Ombyggnad förbättrar patientsäkerhet och arbetsmiljö på IVA
När pandemin bröt ut 2020 anpassade vi intensivvårdsavdelningen (IVA) för att skapa en trygg vårdmiljö under rådande omständigheter. Idag fungerar inte den lokallösningen optimalt. Vi bygger nu om för att personalen ska kunna övervaka både intensivvårds- och postoperativa patienter på ett ännu mer resurseffektivt, tryggt och säkert sätt.
– Den nya lokallösningen säkerställer effektiv personalanvändning, förbättrar arbetsmiljön och ökar patientsäkerheten, vilket också gör arbetsplatsen mer attraktiv och underlättar nyrekrytering för sjukhuset, förklarar Hulda.
Ombyggnaden beräknas komma i gång vecka 10 och blir klar våren 2025.
Bild: Flygfoto över Södertälje sjukhusområde, fotat 2023.
Hur ser utvecklingsplanerna ut på längre sikt?
De närmaste åren rustar vi upp våra byggnader och lokaler. Tillsammans med verksamheterna prioriterar vi vad som ska göras på kort och lång sikt. Vi stärker också sjukhusets robusthet inom el, brand och kyla samt ser över säkerheten med hänsyn till ett förändrat omvärldsläge och klimatförändringarnas effekter.
Bild: Hus 18 sett från Doktorsvägen. Skultpturen ”Kringelförsäljerskan” av David Wretling i förgrunden.
Framöver finns även behovet att rusta upp hus 18.
– Behovet att renovera hus 18 efter att de geriatriska avdelningarna har flyttat in i de nya våningsplanen i hus 20 kvarstår och parallellt kommer vi att titta på nya användningsområden för dessa lokaler, berättar Hulda.
Bild: Manometer.
Tillsammans minskar vi energiförbrukningen
Tillsammans med vår driftorganisation fortsätter vi det systematiska arbetet med att minska energianvändningen i fastigheterna på sjukhusområdet. Optimering av befintlig driftrelaterad utrustning, byte av uttjänt belysning till energisnål LED-belysning samt investeringar i effektivare teknik är grunden för att spara energi
– Här fortsätter vi att vara framgångsrika och sedan 2019 har vi minskat energianvändningen. Vårt dagliga systematiska arbete bidrar till att nå vårt och regionens energimål, säger Hulda.
Sedan några år tillbaka har vi också arbetat för att effektivisera sjukhusets värme-, kyl- och varmvattenförsörjning för att göra det mer robust och långsiktigt hållbart.
Bild: Termostat som reglerar temperaturen i rummet.
För att förbättra inomhusklimatet på sjukhuset planerar vi att bygga ut kylsystemet till hus och våningar som idag saknar kyla. Samtidigt ersätter vi små, energiineffektiva kylenheter som används för komfort- och processkyla i teknik- och läkemedelsrum. Dessa små maskiner är ofta energiineffektiva och kräver mycket underhåll. Arbetet är omfattande och pågår under flera år.
– Vi planerar för att byta ut värmeundercentralen i hus 13 som försörjer halva sjukhuset mot en ny effektivare anläggning. Den nya anläggningen sparar både energi och kommer att ge stabilare inomhusklimat under vintertid, fortsätter Hulda.
På sjukhusområdet finns även borrhålslager som varit i drift sedan 2017 för att hämta frikyla (”gratis kyla”) från berget. Eftersom vi endast kan hämta en begränsad mängd energi utreder vi möjligheten att säsongslagra energi med hjälp av värmepumpar som kopplas till borrhålen.
– Berget fungerar som en termos. På sommaren lagrar vi värme och hämtar kyla och på vintern gör vi tvärtom, förklarar Hulda.
–Vi är stolta över att ha nått energimålet för 2024 på 175 kWh/m² och till och med överträffat det med 168 kWh/m². Vårt systematiska arbete har varit avgörande. Nu satsar vi på att sänka förbrukningen ytterligare till 166 kWh/m² under 2025, berättar Hulda.
Bild: Kampanjbild från Locum.
Vi behöver vårdens hjälp för att fortsätta spara energi. Därför driver Locum sedan 2022 kampanjen ”Energismart på jobbet”. Kampanjen erbjuder enkla tips, inspiration och kunskap som visar hur vårdens medarbetare kan bidra till en mer energieffektiv arbetsplats.
Hur påverkar resultaten från kundundersökningarna era planer för 2025?
Resultaten från årets NKI-undersökningen visar på en generell positiv utveckling, särskilt inom markskötsel, där vi har förbättrats avsevärt. Undersökningen bekräftar också att dialogen mellan Locum och våra hyresgäster fungerar väl. Vi får fortsatt höga betyg inom områden som samarbete och bemötande.
Samtidigt ser vi att det finns utvecklingspotential inom viktiga områden som inre underhåll, återkoppling och skötsel, vilket är de områden vi kommer att prioritera framöver.
I år valde vi att skicka enkäten till ett bredare urval av hyresgäster och lade till nya frågor om pågående projekt samt villkorsstyrda frågeställningar. Det upplägget har gett oss både djupare insikter och mer specifika svar. En värdefull grund för att vidareutveckla och förbättra vårt arbete.
– För att nå framgång har vi redan startat dialogmöten med verksamheter som önskar det. Dessa möten fortsätter under våren. Tillsammans går vi igenom lokalerna, identifierar brister och diskuterar åtgärder på både kort och lång sikt, berättar Hulda.
Genom att vidareutveckla våra styrkor och samtidigt fokusera på förbättringsområden är vi övertygade om att vi kan höja kundnöjdheten ytterligare och leverera ännu bättre resultat i framtiden.
– Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog i undersökningen och för det förtroende ni visar oss. Vi kommer att fortsätta arbeta för att skapa ändamålsenliga och trivsamma lokaler, där tät dialog och nära samarbete med er, våra hyresgäster förblir centrala framgångsfaktorer, avslutar Hulda.
Vi hälsar Camilla välkommen
Den 1 mars tillträder Camilla Peterzén som förvaltningsområdeschef för Södertälje sjukhusområde. Hulda lämnar därmed över sin tillförordnade tjänst som förvaltningsområdeschef till Camilla. Senare under våren avslutar Hulda även sitt uppdrag som projektområdeschef på sjukhuset för att påbörja ett nytt uppdrag inom Locum. Rekryteringen av en ny projektområdeschef för Södertälje sjukhus pågår.
– Jag vill tacka för vår tid tillsammans och lämnar med varm hand över till en mycket erfaren och kompetent kollega, säger Hulda Wickbom, nuvarande projektområdeschef och tillförordnad förvaltningsområdeschef.
Välkommen att kontakta Camilla Peterzén om du har frågor eller vill veta mer. Vi uppdaterar löpande om vad som händer på sjukhusområdet på locum.se/sodertalje.