Förbättringar i utemiljön

Under sommaren har vår markentreprenör Peab gjort flera förbättringar i utemiljön runt om på sjukhusområdet.

Beskärning av klätterväxter 

Varje år beskärs klätterväxterna på sjukhusområdets fasader för att begränsa dess omfång, men även för att släppa in mer ljus kring fönstrena. Samtidigt kontrolleras skicket på fasaderna för att se så att det inte uppkommit några sprickor eller andra skador. 

Klätterväxter på fasaden till ett hus av tegel.

I år har Peab beskurit murgröna (Hedera Helix), Vildvin (Parthenocissus) och en del kaprifol (Lonicera caprifolium) runt om på sjukhusområdet. 

Kranbil som är upphissad framför en tegelfasad täckt av klätterväxter.


En hög med löv som har blivit beskurna från en klätterväxt som sitter på en tegelfasad.

Att ha klätterväxter på fasaderna har flera fördelar. Nya studier från Storbritannien visar bland annat att murgröna skyddar fasaderna mot föroreningar och salter, samtidigt som den kan bidra till att jämna ut temperaturväxlingar på fasader. 

Murgröna som växer på en tegelvägg.

Återbruk av växter 

Innan rivningen av Borgmästargaraget påbörjades tog Peab hand om alla klätterväxter som fanns på fasaden och återplanterade dem på nedsidan av sjukhusparken. Klätterväxterna, Pipranka (Aristolochia macrophylla) och Silverregn (Fallopia Aubertii), är lite sega i starten men med tiden kommer de att täcka en större yta. 

Återbruk växter.jpg

Peab har även tagit hand om de perenner som fanns i vårplanteringarna i urnorna som står utplacerade i området. Gulbladig Alunrot (Heuchera) har återplanterats i en plantering i övre delen av sjukhusparken. 

 

Foton: Peab och Locums bildarkiv 

Publicerad: 27 augusti 2024