Vi fortsätter utveckla Solna sjukhusområde
På Solna sjukhusområde pågår ständigt underhållsarbeten och hyresgästanpassningar. Samtidigt står området inför en spännande omvandling, där delar kommer att utvecklas från ett renodlat sjukhusområde till en blandad stadsbebyggelse med bostäder och kommersiella lokaler. Är du nyfiken på vad som är på gång?
Vi har ställt tre frågor om framtiden på sjukhusområdet till Annika Forslund, förvaltningsområdeschef, och Magnus Nordberg, projektområdeschef.
Vad händer på sjukhusområdet under 2025?
- Vi arbetar löpande med underhåll för att bevara och förbättra byggnadernas skick och status. Under 2025 planerar vi bland annat att renovera avloppsstammarna i byggnad A, byta ut vissa fönster i byggnad L samt renovera hissar och ytskikt runt om på sjukhusområdet. Samtidigt genomför vi flera hyresgästanpassningar för verksamheterna i det före detta huvudblocket, berättar Annika.
Arbetet med att planera och projektera för Ungdomens Hus startade redan 2024. Syftet är att samla SLSO:s barn- och ungdomsvård inom psykiatri, beroendevård och ätstörningsvård i en gemensam byggnad. Planeringen av Ungdomens Hus kommer att fortsätta under 2025 också.
Region Stockholm och Karolinska Universitetssjukhuset är också i behov av en utökad strålbehandlingskapacitet och fler acceleratorer.
- Vi planerar därför för en ny byggnad, L9, som har identifierats som en lämplig placering för strålbehandling. Under 2024 genomförde vi en förstudie för att utreda vilka verksamheter som kan rymmas i denna byggnad, utifrån de ramar som fastställts för projektet. Nu ser vi fram emot planeringsbeslutet som förväntas komma under våren 2025, berättar Magnus.
Ett annat stort projekt som kommer märkas på sjukhusområdet under kommande år är samlokaliseringen av verksamheterna Patalogi och Cytologi. Deras nuvarande placering medför långa avstånd till huvudbyggnaden på Eugeniavägen och komplicerade flöden för personal, patienter och prover.
- Genom att samla dessa verksamheter på BioClinicum kortas avstånden, flöden optimeras och vi skapar en mer sammanhållen miljö. En verksamhet kommer dock vara kvar i de äldre delarna av sjukhusområdet så därför bygger vi en skywayförbindelse mellan BioClinicum och byggnad N för att underlätta flödet. I april väntas vi få genomförandebeslut för projektet. Därefter påbörjas ett arbete på sjukhusområdet med att tillskapa en etableringsyta för projektet och att gjuta grunden för skywayen. Det kommer dessvärre medföra en del störande arbeten för de som vistas på sjukhusområdet, berättar Magnus.
Hur ser utvecklingsplanerna ut på längre sikt?
Arbetet med Norra Hagastaden fortsätter och de delar av Solna sjukhusområde som inte utgörs av strategiska byggnader, vars lokaler stödjer Region Stockholms behov av vård, kommer att på sikt omvandlas till en blandad stadsbebyggelse med både bostäder och kommersiella lokaler.
- En stor del i vårt arbete med Norra Hagastaden handlar just nu om infrastruktur, som att omlokalisera verksamheter och säkerställa all infrastruktur och media till de byggnader som ska avvecklas, berättar Annika.
En långsiktig målsättning för området är att öka robustheten. Det inkluderar att inventera status på de skyddsrum som finns på sjukhusområdet och göra eventuella åtgärder så att vi kan säkerställa att alla skyddsrummen kan tas i drift på 48 timmar om regeringen höjer beredskapen.
Som tidigare arbetar vi också med olika åtgärder för att nå Region Stockholms övergripande energi- och miljömål.
- Enligt budgeten för 2025 ska solceller byggas ut vid regionens fastigheter. Även här i Solna kommer vi att utreda möjligheterna för att installera solceller. Vi undersöker också möjligheten att skapa ett geolager för kyla och värme under marken som kan bidra med kyla till byggnad L9 och övriga byggnader i L-kvarteret, berättar Magnus.
Vilka områden kommer ni fokusera extra på under 2025 baserat på förra årets kundundersökningar?
- Undersökningarna kompletterar vår löpande dialog och strävan att ständigt utveckla oss. I år skickades de ut till fler personer än tidigare och innehöll fler frågor, vilket gav oss djupare insikter och mer specifika svar från er, berättar Annika.
Precis som tidigare år får utemiljön högt betyg, vilket känns väldigt positivt. Däremot finns det förbättringsområden att göra när det gäller kunddialogen. Bland annat önskar ni att vi kommunicerar i högre grad kring vilken typ av underhåll som sker i byggnaderna under året och att driften återkopplar mer löpande när de arbetar med era felanmälningar.
- Vi är väldigt tacksamma för alla svar! Under nästa år kommer vi att diskutera dessa frågor vidare med er hyresgäster för att fortsätta höja kundnöjdheten och leverera ändamålsenliga lokaler även i fortsättningen, avslutar Annika.