Vi fortsätter att utveckla S:t Görans sjukhusområde
På S:t Görans sjukhusområde pågår ständig utveckling, underhållsarbeten och hyresgästanpassningar. Samtidigt håller en ny detaljplan på att växa fram för sjukhusområdet som på sikt ger förutsättningar för nya vårdmöjligheter. Vill du veta mer?
Vi har ställt tre frågor om framtiden på sjukhusområdet till Hulda Wickbom, projektområdeschef och tf. förvaltningsområdeschef.
Vad händer på sjukhusområdet 2025?
Under våren 2025 avslutas den omfattande fasad- och takrenoveringen av den historiska 80-längan. Byggnad 86 och 87 färdigställs, vilket innebär att hela byggnaden nu är rustad för att stå emot väder och vind i minst 50 år till. Renoveringen, som inleddes 2022 med byggnad 84 och 85, har genomförts med stor varsamhet.
– Det har varit avgörande att skydda det kulturhistoriska värdet och bevara byggnadens ursprungliga identitet, förklarar Hulda.
Bild: Finsens väg med överblick av hus 86 och 87 innan renoveringen.
Renoveringar och lokalanpassningar
I början av året flyttade personalen in i nyrenoverade vårdlokaler på fyra våningsplan i byggnad 06. Tre psykiatriska vårdavdelningar och mottagningen för hjärnstimulering från byggnad 05 har samlats här, tillsammans med de vårdavdelningar som redan fanns i byggnaden. Detta skapar en mer sammanhållen, effektiv och patientsäker vårdmiljö.
– Patientsäkerheten har bland annat förbättrats genom bättre översikt över patientrummen och närhet till viktiga funktionsrum, vilket effektiviserar arbetsflöden och underlättar kommunikationen, säger Hulda.
Bild: Entrén till BB-förlossning som blev klar 2024.
BB S:t Göran arbetar mot sitt mål att under året nå full kapacitet med 4 000 födslar per år. För att möta detta har vårdlokalerna i byggnaderna 30, 45, 84, 85 och 86 anpassats för att kunna ta emot fler patienter. Vi hälsar dem alla välkomna!
Beroendecentrum Stockholm har fått i uppdrag att ta över all akut- och heldygnsvård inom beroendevården i Stockholm. Uppdraget gäller från och med 2025. Det innebär att slutenvården kommer att samlokaliseras på S:t Görans sjukhus. Det kräver fler vårdplatser och bättre lokaler.
– För att möta det ökade behovet bygger vi om och ut i byggnad 09 och 04. Det skapar säkrare och mer ändamålsenliga vårdlokaler för patienter och personal. Förarbete pågår, och vi planerar för en byggstart under våren 2025, berättar Hulda.
Bild: Beroendeakutens entré.
Vi skapar läkande utemiljöer
Att skapa läkande, trevliga, tillgängliga och säkra utemiljöer på sjukhusområdet är en del av vårt långsiktiga arbete. Under hösten 2024 har en mindre park skapats på en tidigare outnyttjad yta i området nära patologen.
– Den nya parken är nästan klar. Till våren gör vi en del kompletterande arbeten samt planterar mer grönt. Vi hoppas att den nya parken ska kännas inbjudande för en stunds vila, samtal och återhämtning, säger Hulda.
Bild: Våren 2024 blev upprustningen av den fina parken vid Finsens väg nära 80-längan klar. Snart går det fint att hänga i den nya parken också.
Hur ser utvecklingsplanerna ut på längre sikt?
En ny detaljplan håller på att växa fram för sjukhusområdet. Syftet med detaljplanen är att skapa utvecklingsområden enligt vår fastighetsutvecklingsplan.
– Ett sjukhus är i ständig utveckling. Verksamhetens behov förändras i takt med att staden och länet växer. På lång sikt kommer sjukhuset alltid att byggas om eller byggas till. Det första steget är att ta fram en detaljplan som möjliggör den utvecklingen, förklarar Hulda.
Detaljplanen öppnar för nya vårdmöjligheter, med fokus på ett utökat behov av psykiatrisk vård och ett modernt logistikcentrum.
Bild: Flygfoto över S:t Görans sjukhusområde, fotat 2023.
Fortsatt arbete för att minska energianvändning och ökad robusthet
Tillsammans med vår driftorganisation fortsätter vi det systematiska arbetet med att minska energianvändningen i fastigheterna på sjukhusområdet. Optimering av befintlig driftrelaterad utrustning, byte av uttjänt belysning till energisnål LED-belysning samt investeringar i effektivare teknik är grunden för att spara energi. De närmaste åren fortsätter även insatserna för hyresgästanpassningar och olika fastighetsåtgärder i byggnaderna.
Det pågår ett arbete med att förbättra och effektivisera sjukhusets försörjning av värme, kyla och varmvatten för att göra sjukhuset mer robust och långsiktigt hållbart. Fokus är också att stärka sjukhusets robusthet gällande el och brand samt se över säkerheten utifrån ett förändrat omvärldsläge och väntande effekter av klimatförändringarna.
– Ett konkret exempel på detta är vårt arbete med att förbättra värme- och kylcentraler i de äldre byggnaderna för att skapa ett bättre inomhusklimat, berättar Hulda.
Bild: Termostat som reglerar rumstemperatur.
Delar av byggnad 30 kommer att uppgraderas med ny kyla på ventilationen, vilket kommer att bidra till att sänka inomhustemperaturen under varma sommardagar. Detta skapar en bättre arbetsmiljö för både personal och besökare. Under 2025 fortsätter arbetet i delar av byggnaderna 87 och 40.
Bild: Kampanjbild från Locum.
Vi behöver vårdens hjälp för att fortsätta spara energi. Därför driver Locum sedan 2022 kampanjen ”Energismart på jobbet”. Kampanjen erbjuder enkla tips, inspiration och kunskap som visar hur vårdens medarbetare kan bidra till en mer energieffektiv arbetsplats.
Vilka områden kommer ni fokusera extra på under 2025 baserat på förra årets kundundersökningar?
Resultaten från årets NKI-undersökning visar på en generell positiv utveckling, särskilt inom felanmälan och trygghet, där vi har förbättrats avsevärt. Undersökningen bekräftar också att dialogen mellan Locum och våra hyresgäster fungerar väl. Vi får fortsatt höga betyg inom områden som samarbete och bemötande. Samtidigt ser vi att det finns utvecklingspotential inom inre underhåll, vilket är det område som vi kommer att prioritera framöver.
– De öppna svaren har gett oss tydliga insikter om vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Det hjälper oss att identifiera utvecklingsområden så att vi kan bli ännu mer lyhörda och leverera en bättre service, säger Hulda.
Vi ser särskilt utvecklingsbehov inom områdena lokalernas underhåll och standard.
– Vi förstår också att den minskade tillgången på uteparkeringar också avspeglas i mätningen på ett negativt sätt. Vi vill passa på att tipsa om att det även finns personalparkeringar i garaget på Mariebergsgatan, tipsar Hulda.
Analysen av resultatet är gjord, och vi har påbörjat arbetet med åtgärdsplaner för 2025.
– Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog i undersökningen och för det förtroende ni visar oss. Vi kommer att fortsätta arbeta för att skapa ändamålsenliga och trivsamma lokaler, där tät dialog och nära samarbete med er hyresgäster förblir centrala framgångsfaktorer, avslutar Hulda.
Vi hälsar Christer och Caroline välkomna
Den 1 mars tillträder Christer Wickberg, som förvaltningsområdeschef och Caroline Kvillström Brand, som projektområdeschef på S:t Görans sjukhusområde- Samtidigt lämnar Hulda för nya uppdrag inom Locum.
– Vår ambition med detta är att ytterligare förbättra för er som kunder och hyresgäster hos oss. Vi ser fram emot ett fortsatt och framtida gott samarbete, hälsar Christer och Caroline.
Välkommen att kontakta Caroline Kvillström Brand eller Christer Wickberg om du har frågor eller vill veta mer. Vi uppdaterar löpande sådant som händer på sjukhusområdet på locum.se/stgoran.