Brandklassning av möbler och textilier i vårdytor

För att minska brandriskerna ställs krav på brandklassning av vissa möbler och textilier inom vårdytor. Brandklassning på möbler eller textilier framgår av produktinformation från produktleverantören. På denna sida beskrivs krav på inredning och exempel på standarder för brandprovning av inredning.

Syftet med kraven är att minska risken för att brand ska uppstå i möbler, tyger eller annan inredning, begränsa spridningen av brand och trygga utrymningen från vårdytor.

Fastighetsägare och hyresgäster ska förebygga bränder och begränsa följderna av brand genom att anpassa brandskyddsarbetet efter byggnadens och verksamhetens risker. Hyresgäster ansvarar för brandskyddet i ytan de hyr. Det innebär bland annat att hyresgästens lösa inredning behöver uppfylla vissa krav eftersom brandspridningen kan påverkas av material och utformning av möbler, textilier och annan inredning.

Inredning är ofta en bidragande orsak till bränders uppkomst och olämplig inredning kan försämra brandskyddet avsevärt. Lös inredning behöver därför vara anpassad för användningsområde och miljön där den är placerad i för att förebygga och begränsa skador till följd av brand. Kraven härrör från Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Arbetsmiljölag (1977:1160).

Begrepp

Förklaring

Vårdytor

Vårdavdelningar, mottagningar och andra ytor där vård bedrivs.

Lös inredning

Inredning som kan tas bort eller flyttas utan särskilda verktyg. Exempel på lös inredning är vårdbäddar, möbler, lösa väggar och gardiner.

Normal risk för brand

Vårdytor där det inte föreligger någon förhöjd risk för anlagd brand eller annan uppkomst av brand. Dessa ytor är de flesta vårdavdelningar och mottagningar.

Förhöjd risk för brand

Vårdytor där det föreligger förhöjd risk för anlagd brand, exempelvis inom psykiatriska avdelningar, verksamhetsklass 5D.

 

Brandskyddskrav för lös inredning

Lös inredning som möbler, textiler och vårdbäddar ska ha ett skydd mot antändning för att minska risken att en brand uppstår eller sprids. I vårdbäddar ingår madrass, bäddmadrass, lakan, filt, täcke. Lös inredning inom vårdytor med normal risk för brand ska vara godkända enligt tabellen nedan (likvärdiga provningsmetoder kan finnas): 

Produkt/komponent

Provningsmetod

Fritt hängande textil

NT FIRE 043 (Class II) eller SIS 65 00 82

Stoppad sittmöbel

SS-EN 1021–1 och SS-EN 1021–2

Madrass, tjocklek minst 50 mm

EN 597–1 och EN 597–2 eller SS 876 00 01

Det kan även finns andra motsvarande standarder,
till exempel CFR, title 16, chapter ll, subchapter D, part 1632.

Filt, täcke, kudde och bäddmadrass (tunnare än 50 mm)

SS-EN ISO 12952–1

Det kan även finns andra motsvarande standarder,
till exempel BS 7175.

 

Lös inredning inom vårdytor med förhöjd risk för brand ska vara godkända enligt tabellen nedan (likvärdiga provningsmetoder kan finnas):

Produkt/komponent

Provningsmetod

Fritt hängande textil

NT FIRE 043 (Class I) eller DIN 4102 (Class B1)

Stoppad sittmöbel

NT FIRE 032, brandkriterier enligt
SS 876 00 10

Madrass, tjocklek minst 50 mm

SS 876 00 10

Filt, täcke, kudde och bäddmadrass (tunnare än 50 mm)

SS-EN ISO 12952–1 och

SS-EN ISO 12952–2

 

Brandkrav i allmänna utrymmen

I allmänna utrymmen, såsom trapphus, hisshallar, korridorer och kulvertar finns det brandkrav på möblering och förvaring. Dessa krav återfinns i Locums "Anvisning för brandskydd i allmänna ytor", som återfinns under Locums styrdokument för brandskydd.