Locum vill använda statistikkakor/cookies i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Om du inte klickar på "Ja, jag samtycker" sätts endast de kakor som är nödvändiga för att webben ska fungera.
På grund av en teknisk uppgradering som vi fått kännedom om med kort varsel, kommer många elbilsladdare på sjukhusen vara ur funktion 20-23 december. Detta gäller både personal- och besöksparkeringar.
Under åren 2014-2019 genomgick Danderyds sjukhus sin största förändring sedan invigningen år 1964. Locum genomförde omfattande ny- och ombyggnationer på området för att bidra till mer vård, bättre lokaler och en miljö som värnar både patienter och medarbetare. Sjukhuset fick under denna period en ny akutvårdsbyggnad, moderniserade vårdlokaler i södra kvarteret och en upprustad godsmottagning anpassad för sjukhusets utökade flöden. Under 2018 öppnade också Närakut Danderyd.
Vårdinnehåll: Akutvårdsbyggnad med bland annat akutmottagning, operation, röntgen och sterilcentral. Moderniserade vårdlokaler (etapp 1) och upprustad godsmottagning. |
En ny akutvårdsbyggnad på 27 500 kvadratmeter har uppförts på ett centralt läge på sjukhusområdet. Vårdlokaler på sjukhusområdets södra del, hus 38 och 39, och i hus 7 i områdets norra del har moderniserats och byggts om. Vårdlokalprojektet (etapp 1) omfattar 26 400 kvadratmeter. För att klara av sjukhusets utökade varuflöden har godsmottagningen rustats upp och byggts om.
Sjukhuset har i och med den nya akutvårdsbyggnaden fått en ny akutmottagning dimensionerad för 95 000 patienter per år. Lokalerna är utformade för att göra vården mer effektiv både för patienter och medarbetare med bra patientflöden. Flera verksamheter involverade i akut sjukvård finns i nära anslutning till akutmottagningen. I byggnaden finns bland annat 12 operationssalar, 24 vårdplatser för postoperativ vård, 10 intensivvårdsplatser och 8 intensivvårdsplatser för hjärtpatienter. Här finns också röntgen, centraloperation och sterilcentral.
I de ombyggda lokalerna i södra kvarteren, vårdlokalprojektet, finns det 40 moderniserade vårdplatser och några administrativa lokaler. Vårdlokalerna används för rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken som innefattar hjärnskaderehabilitering. Kliniken är Sveriges största inom rehabiliteringsmedicin och har länsuppdrag för högspecialiserad rehabilitering för patienter inom Region Stockholm.
För mer information läs mer under "Detaljerad information om projekten" nedan.
Sjukhuset invigdes som Stockholms läns centrallasarett i Mörby, eller vanligen kallat Mörby lasarett, den 2 januari 1922. En omfattande om- och utbyggnad skedde under 1950- och 60-talen då huvuddelen av de nuvarande byggnaderna uppfördes och då fick sjukhuset också sitt nuvarande namn Danderyds sjukhus. De gamla lokalerna har renoverats och modifierats under åren för att följa utvecklingen av vården. De om- och nybyggnationer som genomförts under perioden 2015-2019 är den största förändringen på sjukhusområdet sedan 1964.
Den nya akutvårdsbyggnaden har planerats med människan i centrum, för såväl patienter som anhöriga och personal, i nära samarbete med vården med patientsäkerhet, effektivt patientflöde och arbetsmiljö i fokus. Logistiken i huset med snabba förflyttningar mellan våningsplan, verksamheter och funktioner är mycket centralt i en akutvårdsbyggnad där varje sekund kan ha stor betydelse för patienten. Utformningen i den nya byggnaden innebär också trevligare och mer ändamålsenliga lokaler för vårdpersonalen. Arkitekturen bygger på en evidensbaserad design med tydlig orienterbarhet och lummig grönska. Balkonger och perforerade lameller utgör ett skyddande lager mot solvärme och fungerar också som en utvändig gardin. Ljusgårdarna bidrar till ljusinsläpp och en kontakt mellan ute och inne. De ger också inre korridorer och rum tillgång till grönska.
Invändigt ligger fokus på att tillföra värme, lekfullhet och färg i miljöerna. Interiören är därför både färgglad och grafiskt utformad. Varje våningsplan har sin egen färgpalett med olika färger på golvet, ett antal baskulörer på väggar samt en signalkulör per plan som betonar viktiga delar.
Akutvårdsbyggnaden blev 2019 preliminärt certifierad enligt Miljöbyggnad Guld och efter genomförd verifiering blev byggnaden i juni 2022 slutligt certifierad enligt Miljöbyggnad Guld. Locums övergripande miljömål är att vara klimatneutrala år 2045 och minimera den negativa påverkan på miljö och hälsa. Miljöbyggnad är ett bra verktyg som säkerställer att lokaler är energieffektiva, har bra inomhusmiljö och att byggnadsmaterial är miljöbedömda. Att uppnå Miljöbyggnad Guld är mycket tufft inte minst för en så tekniskt avancerad byggnad som denna. Akutvårdsbyggnaden blev i hård konkurrens utnämnd som en av tre finalister för priset ”Årets Miljöbyggnad 2019”. Läs mer om Miljöbyggnad.
Det här är inte vilken byggnad som helst, det är en livsviktig vårdbyggnad som ska fungera dygnet runt, året runt. Den 27 500 kvadratmeter stora byggnaden är dimensionerad för att årligen ta emot 95 000 patienter. Dess placering mellan det centrala blocket och de södra sjukhuskvarteren knyter samman sjukhusets olika delar. Byggnaden består av sju våningsplan och innefattar dessa verksamheter: akutmottagning, centraloperation, postoperativ avdelning, hjärtintensivvårdsavdelning, hjärtintervention (kranskärlsröntgen samt pacemakeroperation), intensivvårdsavdelning, röntgen och sterilteknik.
Vad du kanske inte visste om akutvårdsbyggnaden...
De senaste åren har det pågått ett omfattande arbete med modernisering och teknisk upprustning av vårdlokaler i södra kvarteret, hus 38 och 39, vid Danderyds sjukhus, ett arbete som avslutades under 2019. Husen inrymmer också administrativa lokaler och träningslägenheten @home 2.0. Den tekniska upprustningen innefattar bland annat nya system för värme och kyla, sanering av miljöfarliga ämnen, ny ventilationsanläggning, utbyggt fläktrum på taket och nya fönster.
För vården innebär ombyggnationen modernisering av 40 vårdplatser. Lokalerna i hus 38 plan 3 används för rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken som innefattar hjärnskaderehabilitering, en verksamhet som tidigare fanns i en annan byggnad vid Danderyds sjukhus. Kliniken är Sveriges största inom rehabiliteringsmedicin och har länsuppdrag för högspecialiserad rehabilitering för patienter inom Region Stockholm.
Vad du kanske inte visste om lokalerna för rehabmedicin...
Godsmottagningen vid Danderyds sjukhus har byggts om för att klara av att serva sjukhusets godsflöden som ökat i och med den nya akutvårdsbyggnaden. Ombyggnationen har resulterat i en större flexibel yta för hantering av gods samt fler administrativa arbetsplatser som kan samutnyttjas. Projektet pågick under 2018-2019 och innefattade renovering och ombyggnad av lokalerna för godsmottagningen, teknisk upprustning och förbättrad arbetsmiljö, en ny lastkaj utanför hus 17 och renovering av den befintliga lastkajen.