Locum vill använda statistikkakor/cookies i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Om du inte klickar på "Ja, jag samtycker" sätts endast de kakor som är nödvändiga för att webben ska fungera.
Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus har tagit viktiga steg mot en mer hållbar framtid genom initiativet “Den gröna kvinnokliniken”, som startades under 2021. Syftet med projektet är att arbeta mer medvetet och hållbart.
Sedan starten har kliniken intensifierat sitt fokus på hållbarhetsfrågor och energibesparingar, vilket har gett goda resultat. Under 2023 infördes flera initiativ som inte bara minskat sjukhusets miljöpåverkan, utan också förbättrat arbetsmiljön för personalen.
Annika Lundgren Cronsioe, överläkare på Kvinnokliniken och initiativtagare till “Den gröna kvinnokliniken”, förklarar: – Vi strävar efter att arbeta smartare genom att undersöka alla aspekter av vår verksamhet. Vi granskar bland annat patientbesök, läkemedel, engångsartiklar, kost, resor och policys. Det handlar om att göra medvetna, strukturella och kloka kliniska val för att minska vårt klimatavtryck. Miljömedvetna inköp och minskad energiförbrukningEn central del av förändringsarbetet har varit att uppgradera inköpsprocessen med fokus på miljövänliga produkter och energieffektiv utrustning. Maria Jamil, tidigare miljöhandläggare på kliniken, berättar: |
|
– En av de största förbättringarna har varit övergången från engångsprodukter till flergångsalternativ. Produkter med hög klimatpåverkan har ersatts med mer miljövänliga | Bildtext. Annika Lundgren Cronsioe, överläkare på Kvinnokliniken Danderyds sjukhus. |
alternativ, vilket både minskat avfall och ökat vår resurseffektivitet.
För att säkerställa att framstegen är mätbara har kliniken identifierat olika åtgärder, till exempel minskad användning av skyddskläder och kopieringsmaterial, och inkluderat dessa i styrkorten. Detta gör det möjligt för personalen att kontinuerligt följa upp och utvärdera sina insatser.
Kliniken har också infört matavfallskärl och flertalet avdelningar har gått över till att servera enbart vegetarisk kost till patienterna, vilket både gynnar hälsan och minskar matsvinnet. Dessutom har en växtbaserad varuautomat installerats för personalen, och osålda varor går regelbundet vidare till Stadsmissionen.
Locum jobbar sedan många år intensivt med att minska energianvändningen i vårdfastigheterna. Det har gett goda resultat och det systematiska arbetet med energieffektivisering fortsätter genom optimering av värme, ventilations-, belysnings- och vattenanvändningen i vårdbyggnaden. Här behövs samlade krafter för att nå klimatmålen.
– Vi har arbetat med att öka medvetenheten kring energibesparing i vardagen, till exempel genom att släcka lampor, stänga av datorer när de inte används och endast köra diskmaskiner när de är fulla. Det finns många enkla vardagsåtgärder som kan göra stor skillnad, fortsätter Maria.
Bildtext. Maria Jamil, tidgare miljöhandläggare på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.
Klinikens hållbarhetsarbete har visat sig vara framgångsrikt. Trots utmaningar i början har de uppmätta resultaten nu börjat visa en förbättring. Genom att engagera och motivera medarbetarna har en kultur av hållbarhet och ansvarstagande vuxit fram.
På frågan om varför hållbarhetsarbetet är så viktigt svarar Annika Lundgren Cronsioe:
– Hållbarhet omfattar både ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter och är avgörande för en hållbar utveckling. Men för att ta oss ännu längre behöver vi tydliga riktlinjer och forskningsbaserade krav från högre nivåer.
Kliniken arbetar övergripande mot målen i Agenda 2030, som strävar efter att minska ojämlikhet och att stoppa klimatförändringen.
– Det handlar inte bara om att minska vår miljöpåverkan, utan även om att främja hälsa och välbefinnande, både på arbetsplatsen och i samhället. Tillsammans kan vi göra verkliga skillnader för framtiden, avslutar Maria.
För dem som vill ta steget mot en mer hållbar arbetsplats är det första steget att engagera och involvera medarbetarna. Kommunikation är nyckeln för att skapa förståelse för nuläget och identifiera förbättringsområden. Arbetet kräver mod och engagemang och det är viktigt att ha tålamod – förändringar tar tid, men små steg kan leda till stora resultat när alla arbetar mot samma mål.