Beckombergas tidsresa: Från mentalsjukhus till modernt bostadsområde

Beckomberga sjukhus i västra Stockholm var en gång ett av Europas största mentalsjukhus, med plats för 2 000 patienter. Sjukhuset öppnade 1932, efter att ha planerats sedan 1920-talet, och blev snabbt en av de främsta vårdinstitutionerna för mentalsjuka i Sverige.

Under sin storhetstid bestod sjukhuset av över 20 olika byggnader, inklusive vårdpaviljonger, personalbostäder och andra viktiga funktioner som kök, gymnastikhall och gravkapell. Beckomberga sjukhus blev en central plats för vård av personer med psykiska sjukdomar, och metoder som lobotomi och ECT-behandlingar användes här.

Exteriör. Beckomberga sjukhus, äldre byggnad med klocka och port i vinterlandskap

Mellan åren 1932 och 1938 togs över 4 700 människor in på Beckomberga sjukhus, med en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Patienterna var i alla åldrar, från så unga som 6 år till så gamla som 95 år. Många var inlagda under tvångsvård, som den första kvinnan som skrevs in på sjukhuset, en 54-årig kvinna som led av insania luetica och vårdades där fram till sin död 1940. Den första mannen som intogs var 44 år och diagnostiserad med alkoholinducerad psykos, hallucinos och demens.

Äldre svartvitt foto av ett vårdrum med fyra sängar. I taket hänger två lampor och i rummet finns även ett bord och två stolar.

Bildtext: Interiör bild av ett av vårdrummen. 

Nobelpristagaren i litteratur, Nelly Sachs, var en av de mest kända patienterna på Beckomberga. Hon togs in 1960 för behandling av paranoia och fann där en fristad som tillät henne att fortsätta skriva. Tyvärr var inte alla vistelser lika ljusa – konstnären Sigrid Hjertén avled efter en lobotomi på sjukhuset 1948.

När psykiatrireformen infördes och sjukhuset började avvecklas, fanns det cirka 250 vårdplatser kvar. Sjukhuset stängde officiellt 1995, men en mindre del av den psykiatriska vården fortsatte fram till 2008.

Äldre svartvitt foto av en sjuksköterska i vit dräkt som ler mot kameran. Runt om syns olika flaskor och burkar med piller.

Bildtext: Sonja Rönn var vikarierande översjuksköterska på Beckomberga sjukhus när fotot togs 1965. Sonja föddes i Finland där hon utbildade sig till sjuksköterska, men kom till Beckomberga i början av 1965 för  att hon vill se och lära sig mer. 

Efter nedläggningen förvaltades de äldre sjukhusbyggnaderna av Locum, innan Riksbyggen förvärvade fastigheterna 2008 för att bygga om området till bostäder. Ombyggnationen inkluderade både renovering av de gamla byggnaderna och tillkomsten av nya bostäder, totalt cirka 350 lägenheter, varav en del är seniorbostäder och studentlägenheter.

Idag är sjukhusområdet till stor del omvandlat, men delar av den historiska atmosfären lever kvar. Det gamla Medicinska Centret, som tillkom på 1970-talet, är numera Bromma sjukhus och erbjuder främst geriatrisk vård. Historien om Beckomberga sjukhus är en påminnelse om hur medicin och människosyn har utvecklats under 1900-talet.

Äldre svartvitt foto av tre kvinnor som målar på väggen i en kulvert. En av kvinnorna bär ett huckle.

Bildtext: I en cirka hundra meter lång underjordgång mellan det som idag är Bromma sjukhus och Beckomberga simhall pryds väggarna av målningar från golv till tak. Målningarna är utförda på 1970-talet av patienter som en del i deras terapibehandling. Målningarna vittnar om kreatörernas sinnesstämning - ibland färgglada illustrationer, ibland vålnader med snedvridna ansiktsuttryck. 

Publicerad: 15 augusti 2024
Laddar...