En ovanligt insiktsfull dag på jobbet – och i livet!

Under våren har vi upplevt något som vi inte har upplevt tidigare. En insiktsdag för tillgänglighet. Du kanske undrar vad det är för något? Det är en dag som Locum anordnar för att göra oss medarbetare medvetna om hur det är att ta sig fram med syn- eller rörelsenedsättning, i och runt våra vårdlokaler.

Rullstol_750px.jpg

Att förstå behovet av bra och anpassad tillgänglighet genom att lyssna på de som faktiskt lever med en funktionsnedsättning, är ett viktigt arbete för Locum. 

Under insiktsdagen för tillgänglighet, som vi anordnar med jämna mellanrum, ingår föreläsningar om de lagkrav som gäller och prova-på där vi tog det ett steg längre. Nu fick vi själva möjlighet att uppleva hur det är att förflytta sig på Sabbatsbergs sjukhus med en funktionsnedsättning.

Sätt er i rullstolen, ta ner fotstöden och glöm inte att låsa den om du står i lutning. Nu ska vi ta oss igenom sjukhusets dörrar, hissar, toaletter och korridorer för att komma ut på den trafikerade gatan utanför sjukhuset. Och för er som har teknikglasögon och käpp, känn er fram efter ledstråk och häng på er följeslagare. Kan ni se vad det står på skyltarna? säger Anna Bergqvist, tillgänglighetsspecialist på Locum.

IMG_6892_750px.jpg

Bildtext. En utmaning att öppna dörrar som inte är automatiska. 

Insikter för livet

Sagt och gjort, vi tar oss an utmaningen tillsammans med representanterna från DHR, Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland och Funktionsrätt Stockholms Län, som nu i stället vägleder oss. Halva gruppen placeras i rullstol och andra halvan tar sig runt med mycket försämrad syn, sedan byter vi. Vi rullar in och ut ur hissar, fram- och baklänges, öppnar dörrar utan automatisk öppning, tar oss över kanter och upp- och nedförsbackar. Det är inte helt enkelt. Ofta tar vi för givet att alla hittar och tar sig fram i våra lokaler. Men vardagliga saker som att åka hiss, besöka toaletten eller läsa på en skylt vart man ska någonstans är nu en tuff uppgift. En liten lutning som knappt är kännbar för en gående blir genast ordentligt påtaglig i våra armar. Då kan ni ana hur det är att ta sig upp för en rejält lutad backe och i vissa fall helt omöjligt.

När man får på sig ett par specialglasögon med fingerad optik som minskar synförmågan blir det tydligt att glaspartier utgör en risk. Och när man provar att sitta i en rullstol förstår man varför spaken till blandaren vid handfatet behöver vara så lång att den är nåbar och varför mikron i personalrummet ska placeras i bänkhöjd, fortsätter Anna.

20220428_134346_750px.jpg

Bildtext. Ledstråk i gatan hjälper synnedsatta att hitta fram.

Betydelsen av kontraster och ledstråk

Som synskadade tar vi oss nära de blå informationsskyltarna med vit text på sjukhuset, så pass nära att näsan stöter emot väggen för att vi ska kunna ana vad som står. Vi förstår nu hur viktigt det är med kontraster. Utan hade vi inte sett något alls på skylten.

Resan fortsätter ner i korridoren och käppen svänger metodiskt från sida till sida. Plötsligt är det något som tar emot. Ett hinder i vägen men vi ser inte vad det är för något. Ledsagaren säger att det står en vagn där. Vad skönt att vi upptäcker vagnen med käppen och slipper stå på näsan. Nu ska vi ta oss till informationsdisken, där kan vi ju alltid fråga hur vi tar oss till en viss avdelning. Från entrén sträcker sig också ledstråk i golvet. Ledstråken kan liknas vid en bana som kan följas och som hjälper personer med synnedsättning att veta var man är och hitta dit man ska.

20220428_132641_750px.jpg

Bildtext. Teknikglasögon minskar synförmågan. 

Ledstråk finns även ute i samhället, de är som taktila räfflor i mark, golv eller i en matta som uppfattas med känseln och markeras med hjälp av kontraster, exempelvis en ljus färg på ett mörkt underlag. Vi tar oss nu vidare ut på Dalagatan. En mycket trafikerad Stockholmsgata. Vi ska ta oss fram till busshållplatsen med hjälp av ledstråket. Men hur vet vi vilken buss som kommer? Vår ledsagare berättar att det finns en knapp att trycka på för att höra kommande avgångar. Bland andra innerstadsresenärer känner vi oss fram med våra händer tills vi hittar den.

Rätt att leva självständigt och att delta i samhället

Väl tillbaka på sjukhuset igen samlar vi ihop våra tankar och erfarenheter kring vad vi nyss upplevt. Vi är alla uppfyllda och lite rörda över vad vi har varit med om. Det är en självklarhet att personer med funktionsnedsättning har rätt att leva självständigt och delta i samhällslivet på samma villkor som andra människor. Det är också ett kontinuerligt arbete för att detta ska uppnås. För oss handlar det om att skapa tillgängliga vårdlokaler utifrån individuella behov och förutsättningar.

IMG_6878_750px.jpg

Bildtext. Locums medarbetare testar tillgängligheten sittandes i rullstol på Sabbatsbergs sjukhus. 

Arbetsdagen är slut och tacksamma över våra nya bekantskaper och kunskaper tar vi oss hemåt för att berätta för nära och kära om dagens alla insikter. Och nästa gång vi möter en person med funktionsnedsättning har vi en bättre förståelse för hur deras vardag ser ut och hur vi kan göra den lite enklare.

Publicerad: 8 juni 2022
Laddar...