Framgångsrikt återbruk av operationsmoduler

Igår talade Locums projektledare Hans-Göran Tranberg på konferensen "Framtidens Operationsavdelning" tillsammans med Jörgen Stenqvist från MedicSolution. Talarpunkten för föreläsning var "Återbruk av operationsmoduler – lärdomar från Löwenströmska sjukhuset".

Intresset för återbruk i byggprojekt har ökat i hela branschen de senaste åren. Locum har tagit initiativ och genomfört både större och mindre återbruk. Under september 2023 flyttade vi åtta operationsmoduler från Södersjukhuset till Löwenströmska sjukhuset och löste genom återbruk behovet av evakueringslokaler.  

Locums projektledare Hans-Göran Tranberg och Jörgen Stenqvist från MedicSolution.

 Några tips och lärdomar för att lyckas med återbruk av operationsmoduler 

  1. Tidig kontakt med geologer för stabilitet. En av de viktigaste lärdomarna är att tidigt involvera en geolog för att undersöka markförhållandena. Det är avgörande att marken är stabil för att undvika sättningar som kan leda till sprickor i byggnaden.  

  2. Kontrollera tillgången till tekniska anslutningar. Det är också viktigt att undersöka om anslutningar för el, vatten, avlopp, sprinkler, nätverk, och brandlarm finns tillgängliga. Genom att säkra dessa tidigt kan man undvika kostsamma förseningar. 

  3.  Medicinska gaser – en tidig prioritet. För projekt där medicinska gaser behövs, som i sjukhus, bör arbetet påbörjas tidigt för att säkerställa att allt fungerar smidigt vid projektets slut. 

– Responsen var positiv, och några deltagare kom fram efteråt för att få ytterligare information kring återbruket, berättar Hans-Göran. 

Hans-Göran Tranberg står vid de mobila operationsmodulerna som sätts på plats.
Bild: Hans-Göran Tranberg på plats när vi monterade operationsmodulerna på Löwenströmska sjukhuset i september 2023.

>> Här kan du se film från flytten av operationsmodulerna

Publicerad: 16 oktober 2024