Imponerande framsteg för materialåtervinning i byggprojekt

I år skruvade vi åt vårt mål för materialåtervinning av byggavfall och höjde det från 50% till 55%. Det är glädjande att se att den positiva trenden fortsätter och i år har vi uppnått 76% materialåtervinningsgrad för tertial 1 och 77% för tertial 2.

Tack vare starkt resultat under en längre tid höjde vi i år målet för materialåtervinning av byggavfall från 50% till 55%. Uppföljningen för tertial 1 och 2 visar imponerande resultat på 76% respektive 77%. 

Tove Hesslow
Bild: Tove Hesslow, miljöcontroller.

– Vi är självklart stolta och glada över det positiva resultatet, men samtidigt ödmjuka eftersom vi vet att materialåtervinningsgraden kan variera ganska kraftigt över tid och mellan våra sjukhusområden. Projektens storlek och typer av rivningsmaterial påverkar exempelvis, berättar Tove Hesslow, miljöcontroller.

Syftet med statistiken är att bidra till förbättringar och att så mycket material som möjligt återvinns. Vi gör det genom kontinuerlig uppföljning och återkoppling till entreprenörer och projektledare så att vi kan göra förbättringar under projektens gång.

– Att fokusera på materialåtervinningsgrad innebär att vi arbetar med frågor högt upp i avfallshierarkin och på det sättet succesivt förbättrar resultatet. Men det bästa avfallet är förstås det som inte uppstår och därför behöver vi arbeta mer med återbruk i våra projekt, avslutar Tove.

Tips! Vill du läsa mer om hur vi arbetar med avfallshantering och materialåtervinning i byggprojekt? Då är du kanske intresserad av denna artikel.

 

Publicerad: 11 oktober 2024