Insiktsfull elrond på Kvinnokliniken i Danderyd
Följ med på två elronder på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, där verksamheten tillsammans med Locums energicontroller Hannes Hedlund spanade efter energitjuvar och diskuterade hur personalen kan bidra till att minska elanvändningen.
Det var ett mycket engagerat gäng som bjudit in energicontroller Hannes på elronder på Kvinnoklinikens operation och på en vårdavdelning.
Bild: Teamet som deltog under elronden på kvinnoklinikens operation - Maria Klahr Wikström, Jenny Lilliehöök, Suzi Korsner Borg, Cecilia Mau Kronevi, Hannes Hedlund.
Elrond är ett av flera enkla verktyg som vi erbjuder inom ramen för kampanjen Energismart på jobbet. Med hjälp av en checklista är det möjligt att hitta onödiga energitjuvar och få en bättre inblick i hur du som arbetar inom vården själv kan bidra till att minska energianvändningen, med fokus på el. Det kan tyckas vara basala saker som att släcka lampor och stänga av utrustning när den inte används, men ibland låter vi belysning och utrustning stå på i onödan av gammal vana.
Hannes berättade också om värdet av att personalen återkopplar eventuella förändringar i verksamhetstider till Locum. Det finns nämligen en stor potential i energibesparing bara genom att löpande behovsanpassa exempelvis ventilationens drift till de tider då verksamheten är på plats.
– Elronderna är en del i arbetet med den Gröna kvinnokliniken, ett pågående projekt vid Danderyds sjukhus, berättar Jenny Lilliehöök, hållbarhetsansvarig på Danderyd sjukhus. Kvinnokliniken är först ut för att bana väg för resten av sjukhuset. Vi samlar rätt personer och går igenom vad vi inom verksamheten kan göra och vad som ligger mer på Locum och driften. Locums kampanj Energismart på jobbet som startade för två år sedan blev ett startskott och morot i vårt arbete.
Under elronden på Kvinnokliniken startade vi på operation och besökte några olika typrum för att fånga upp möjliga energibesparingar och diskutera möjligheter och utmaningar.
Bild: Suzi Korsner Borg vid ett värmebord för barn som alltid behöver vara påslaget.
Vad kom vi fram till? Jo, att operation är en sådan verksamhet där mycket medicinteknisk utrustning måste stå på för att snabbt kunna nyttjas. Det kan till exempel vara värmeskåp, utrustning för olika undersökningar och barnbord som alltid är uppvärmt. Salar som inte används på natten stängs ner och utrustning sätts i stand by där det är möjligt.
Av det som personalen kan påverka är mycket redan gjort. Det är ett gott tecken och visar på hög medvetenhet. Något som diskuterades som möjlig förbättring, som personalen dock inte själva enkelt påverkar, är att installera LED-belysning med dagsljusanpassning, på fler ytor än där det redan finns.
Bild: Exempel på korridor där LED-belysning är installerad.
Sedan gick vi vidare till Kvinnoklinikens vårdavdelning.
– Mottagningar har andra förutsättningar än akuta verksamheter. Men vi jobbar oavsett typ av verksamhet enligt principen många bäckar små och att se långsiktigt på det vi gör. Vi inom vården kanske ser andra saker än vad Locum ser och samarbetet mellan oss är viktigt för bästa resultat, berättar Cecilia Mau Kronevi från Kvinnokliniken.
Under elronden på vårdavdelningen noterades flera rum där närvarostyrd belysning önskas om det är möjligt, exempelvis på toaletter och i sköljrum, läkemedelsrum och linneförråd.
– Ofta är det så ljust i rummen att man inte ens upplever att takbelysningen är tänd så den står helt enkelt på i onödan. Att komma ihåg att alltid släcka lampan när man lämnar ett rum är inte alltid lätt, säger Renate Molin.
Bild: Renate Molin fyller i mallen för elronden.
Hannes såg några platser där det stod saker nära element och gav tips på att skapa mer utrymme närmast elementen inför kallare perioder för att underlätta en så bra spridning av värmen som möjligt. Något som också diskuterades var att undvika öppna fönster för att ventilationen ska fungera optimalt. Det är bättre att öppna fönster korta stunder på kvällen eller morgonen än att låta det stå på glänt under lång tid.
Också på vårdavdelningen visade det sig att mycket av det som personalen kan göra redan är gjort men alla var överens om att det är bra att regelbundet göra en elrond för att påminna sig och engagera flera.
– Det viktiga är medvetenheten om miljö- och energifrågor, att få in beteendet och sprida ordet till andra, berättar Cecilia.
– Den gröna Kvinnokliniken är en arbetsmodell där de lyfter på alla stenar, och elronder är en del i det arbetet. Framgångsfaktorn för arbetsmodellen är ett teambaserat arbetssätt där alla professioner arbetar tillsammans. Alla behövs för att komma framåt, avslutar Jenny.
Under elronderna var vi i detta fall en grupp med representanter från Kvinnokliniken tillsammans med hållbarhetsansvarig vid Danderyds sjukhus och energicontroller på Locum. Men det går självklart alldeles utmärkt för dig som arbetar på ett sjukhus att genomföra elronden på egen hand, gärna tillsammans med någon kollega. Tanken är att alla enkelt och snabbt ska kunna göra en elrond. Ett tips är att lägga in en liten stund på ett stående möte någon gång per år då ni tillsammans gör en elrond.
Ta del av fler tips, inspiration och kunskap om hur du kan spara energi på arbetet.