Tufft energimål uppnått

En betydande del av vår klimatpåverkan kommer från energianvändning, därför är minskad energianvändning högt prioriterat. Det tuffa målet – 6 procents minskad energianvändning - för 2024 jämfört med 2019 uppnåddes. Vad ligger bakom det?

Här berättar energistrategerna Gösta Jansson och Petra Kinnerberg om insatser som bidragit till att uppnå 2024 års energimål. De ger också exempel på hur vi ska kunna fortsätta minska energianvändningen under 2025.

Vi ser en tydlig effekt av vår grundläggande arbetsmetodik som fokuserar på att minska energibehovet, effektivisera användningen och återvinna den tillförda energin. Konkret kan det handla om löpande utbyte till mer energieffektiva ventilationsaggregat, optimering utifrån verksamhetens behov och drifttider och återvinning av värme från ventilation eller kondensorvärme från lokalt producerad kyla, berättar Petra.

Gösta Jansson och Petra Kinnerberg i park utanför Södersjukhuset.
Bild: Energistrategerna Petra Kinnerberg och Gösta Jansson.

Varje år upprättar vi en energiplan för respektive vårdfastighet. Den beskriver fastighetens energimål, historiska utfall, prognos och åtgärder för att nå målet. Energiplanen följs upp månadsvis och uppdateras en gång per år.

Vi strävar ständigt efter att förbättra energieffektiviteten, men i teknikintensiva, kritiska och energikrävande fastigheter kan det vara en utmaning, säger Gösta.  

Trots utmaningen uppnådde vi energimålet för 2024 och har satt ett lika ambitiöst mål för 2025.

Hur lätt eller svårt var det att uppnå målet 6 procents energibesparing?

En utmaning med att upprätthålla en årlig energibesparing är att sjukvården blir alltmer teknikintensiv och verksamhetsenergin utgör därför en allt större andel av den totala energianvändningen i sjukvårdsfastigheterna.

Gösta Jansson och Petra Kinnerberg i park utanför Södersjukhuset.
Bild: Gösta Jansson och Petra Kinnerberg i en park vid Södersjukhuset.

De lågt hängande frukterna är sedan länge plockade så för oss blir det viktigt att öka samarbetet med verksamheten, fortsätta med löpande driftoptimering och aktivt delta i olika innovationsforum, berättar Gösta.

Hur fortsätter vi att minska energianvändningen under 2025?

Under året kommer vi att finjustera vårt systematiska energiarbete och fokusera på att utöka och stärka dialogen med verksamheten och hitta arbetssätt för att minska deras ökade energibehov.

Det är också viktigt att vi följer med i teknikutvecklingen och vågar testa tillkommande digitala tjänsteerbjudanden på marknaden. Vi ser en stor potential i nya verktyg för analys av stora datamängder, larmhantering och automatiska arbetsorders – något vi avser att testa inom ett pågående pilotprojekt för digital tvilling vid sjukhuset i Danderyd, avslutar Petra.

Läs gärna mer om vårt arbete med energi och andra hållbarhetsfrågor i Hållbarhetsrapporten 2024.

Bild till nyhet Hållbarhetsrapporten

Publicerad: 9 april 2025
Laddar...